De moeder en haar dochtertje Kristina.
Facebook De moeder en haar dochtertje Kristina.

“Duivelse moeder” gaat week feesten, intussen sterft haar dochter (3) de hongerdood in vuile flat

Een Russische vrouw riskeert een celstraf tussen acht en twintig jaar omdat ze de dood van haar driejarige dochter op haar geweten heeft. Terwijl Maria Plenkina (21) een week lang ging feesten, bleef Kristina alleen achter in een totaal vervuild en ijskoud appartement. Volgens de rechter at het kindje uit pure noodzaak waspoeder en kon ze niet drinken omdat haar “duivelse moeder” de waterleiding dichtgedraaid had. De peuter stierf uiteindelijk de hongerdood.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Plenkina trok op 13 februari vorig jaar de deur achter zich dicht om in het kader van valentijnsdag een weekje met vrienden te gaan feesten. Ze had toen net gebroken met haar vriend, de vader van de kleine Kristina.

Tegen haar kameraden had ze verteld dat een vriend goed voor het meisje zou zorgen. Ze vertrouwden haar op haar woord en samen zetten ze dan ook stevig de bloemetjes buiten. Pas toen de oma van Kristina naar het appartement ging om de derde verjaardag van de peuter te vieren, kwam het drama aan het licht. 

Volgens de rechter werd Kristina naakt gevonden tussen wat voedselresten zoals yoghurt, kip en worstjes die de moeder voor haar had achtergelaten. De verwarming stond uit en water was niet beschikbaar. De vrouw uit de stad Kirov wordt verweten haar dochtertje opzettelijk vermoord te hebben, melden Russische media. “Ze is volledig toerekeningsvatbaar, maar heeft een extreem zieke geest omdat ze wist dat haar kindje grote risico's zou kunnen lopen. Dit is niks anders dan brute moord”, luidt het oordeel van de rechter op basis van rapporten van psychiaters. 

“Ik hoef haar nooit meer te zien”

Plenkina benadrukt dat ze wel degelijk genoeg eten voor Kristina achtergelaten had in haar flat. “Ik wilde absoluut niet dat ze zou sterven”, vertelde ze na een reeks tegenstrijdige verhalen. De rechter geloofde er echter geen woord van en neemt het de vrouw zeer kwalijk dat ze de deur achter zich dichttrok om te gaan feesten. “U had een leuke tijd terwijl uw kind verhongerde”, klonk het. Toen Plenkina gearresteerd werd, zou ze geen enkele emotie of spijt getoond hebben. “U huilde niet toen u werd geconfronteerd met de gruwelijke gevolgen van uw daden”, maakte de rechter duidelijk.

Irina, de 47-jarige moeder van Plenkina wist niet dat haar dochter zo lang van huis was. “Als ik dat had geweten, had ik op mijn kleinkind gepast”, aldus de grootmoeder. “Ze vertelde mij dat alles honderd procent in orde was met Kristina, dus rook ik geen onraad. En ze loog ook tegen de vrienden met wie ze ging stappen. Ook zij wisten van niets. Er waren nooit signalen dat mijn dochter haar kind kwaad zou doen. Nu ze bekend heeft, hoef ik haar nooit meer te zien.” 

De vrouw krijgt binnenkort te horen hoe lang ze precies achter de tralies verdwijnt.

34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gunter Verhulst

    Zouden we dan toch beter geen ouder keuring gaan toepassen zodat zulke mensen(en dan vooral ook pedofielen) de kans niet krijgen om kinderen te filteren? Vrijheid voor de mens? Waar is de vrijheid van het kind?

  • Joris Vandevelde

    Ik kan dit niet vatten. Ik zou mijn laatste boterham aan mijn kinderen geven terwijl ik niets heb. Sommige mensen zouden geen kinderen mogen krijgen. De straf kan niet zwaar genoeg zijn

Lees meer