4 Studenten kwamen vandaag op straat om “de wantoestanden” aan te klagen.
AFP Studenten kwamen vandaag op straat om “de wantoestanden” aan te klagen.

“Een daad van wanhoop”: student steekt zichzelf in brand in Lyon omdat hij studiebeurs kwijtgespeeld was

Honderden studenten zijn voor de zetel van de sociale dienst voor studenten in Lyon bijeengekomen. Vorige vrijdag had een van hen zichzelf daar in brand gestoken. “Het was een daad van wanhoop die veel zegt over onze huidige onzekerheid”, klinkt het.

De 22-jarige student is voor 90 procent verbrand. Hij zweeft in het ziekenhuis tussen leven en dood. 

De jongeman had financiële moeilijkheden nadat hij zijn studiebeurs kwijtgespeeld was. Dat kwam omdat hij zijn tweede licentie aan de universiteit van Lyon voor de derde keer overdeed. 

4
AFP

"Vandaag ga ik het onherstelbare doen”, zei de student net voor hij tot zijn daad overging. “Als ik het gebouw van Les Crous viseer, is dat geen toeval. Ik viseer een politieke plaats, het ministerie van Hoger Onderwijs en Onderzoek, en bij uitbreiding de regering.” 

"Dit jaar heb ik geen beurs gekregen. Maar zelfs als ik er één had... 450 euro per maand, volstaat dat om van te leven ?”

4
AFP

De studentenvakbond Solidaires étudiant-e-s roept nu op tot manifestaties in een veertigtal steden. Er wordt immers gevreesd voor nog meer zelfmoordpogingen. “We eisen dat het ministerie een publiek standpunt inneemt", riep een militant door een luidspreker.

Wie met vragen zit rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

4
EPA

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jef Denijs

    Ja, we hebben ons geld nodig voor andere dingen o.a. de open grenzen politiek. In Frankrijk moet dat een fortuin kosten.

  • patrrik versys

    ik krijg ook geen studiebeurs maar ik heb daar wat op gevonden, ik werk voor mijn geld

Lees meer