AP

Erdogan bedreigt krant die bewijs levert van Turkse wapenleveringen aan Syrië

De Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, heeft openlijk de oppositiekrant Cumhuriyet met represailles bedreigd. De krant had het vrijdag aangedurfd, (nieuw) bewijs te leveren van Turkse wapenleveringen aan Syrische rebellen/terreurgroepen. Erdogan rolde met de spierballen op minder dan een week van de parlementsverkiezingen in zijn land.

"Illegaal, lasterlijk"
Erdogan vindt dat "wie zulk artikel schrijft, een zware prijs daarvoor moet betalen". Met betrekking tot het artikel nam de Turkse president woorden als "illegaal", "lasterlijk" en zelfs "spionage" in de mond. De Turkse premier Ahmet Davotoglu ziet achter het artikel dan weer "verkiezingsmanipulatie".

'Humanitair' Turks konvooi met wapens
Cumhuriyet had vrijdag foto's en een video verspreid die tonen hoe een zogenaamd humanitair Turks konvooi in januari 2014 naast medicijnen ook wapens en munitie voor rebellen in Syrië vervoerde. De vrachtwagens waren eigendom van de Turkse geheime dienst MIT.

Erdogan ijvert al jaren voor het afzetten van de Syrische president Bashar al-Assad, een sjiiet (behorend tot de minderheid der Alavieten). Om dat te bereiken, steunt hij allicht ook groeperingen als Islamitische Staat (IS), hoewel ook die terreurbeweging officieel een vijand van het Westen is.

Lik op stuk
Hoofdredacteur Can Dündar van de geviseerde krant gaf Erdogan op twitter vandaag meteen lik op stuk. Hij parodieerde Erdogans dreigementen en stelde dat "wie deze misdaad heeft begaan, een zware prijs moet betalen".

Met imam Fethullah Gülen heeft Erdogan reeds een nuttige kop-van-Jut voor de affaire gevonden. Dat is een afvallige bondgenoot van de president: sinds het najaar van 2013 beschuldigt Erdogan de imam ervan, zijn regering omver te willen werpen.

Lees meer