De Hoge Vertegenwoordiger voor het Europees buitenlandbeleid Josep Borrell, met een mondmasker.
EPA De Hoge Vertegenwoordiger voor het Europees buitenlandbeleid Josep Borrell, met een mondmasker.

"EU paste rapport over desinformatie rond corona aan na druk uit China"

De Hoge Vertegenwoordiger voor het Europees buitenlandbeleid Josep Borrell ligt onder vuur omdat een rapport over buitenlandse desinformatiecampagnes rond het coronavirus zou zijn afgezwakt onder druk van Peking. De Europese Commissie ontkent de aantijgingen met klem: "naïef en absurd".

De bal ging eind vorige week aan het rollen na een artikel van The New York Times. 

Daarin staat dat de EU een rapport over buitenlandse desinformatiecampagnes rond de coronapandemie heeft afgezwakt onder zware druk van China. Het rapport, dat vrijdag gepubliceerd werd op de monitoringwebsite 'EU vs. Disinfo', spreekt onder meer van een "voortdurende en gecoördineerde poging van bepaalde actoren, inclusief Chinese, om de schuld voor de uitbraak van de pandemie van zich af te schuiven en bilaterale hulp te benadrukken" en van "significant bewijs voor heimelijke Chinese operaties op sociale media". 

Repercussies

Maar het initiële rapport was scherper, schreef The New York Times. De krant kon een mail inkijken waarin een Europese diplomaat collega's waarschuwt voor "de Chinezen die dreigen met repercussies als het rapport uitkomt". 

De publicatie zou daarop eerst zijn uitgesteld, waarna de tekst uiteindelijk zou zijn aangepast. Een zin over een "globale desinformatiecampagne vanuit China om de schuld voor de uitbraak van de pandemie te weerleggen en zijn internationale imago te verbeteren" werd uit het rapport gehaald, schrijft de krant, net als passages over een netwerk van pro-Chinese bots in Servië en over valse Chinese beschuldigingen aan het adres van enkele Franse ministers.

We ontkennen en verafschuwen elke bewering dat wij in onze rapporten zouden buigen voor enige externe druk

Europese Commissie

“Geen aanpassingen”

De Europese Commissie ontkent het verhaal met klem. Volgens een woordvoerder is er van afzwakking onder Chinese druk geen sprake, maar is er "zoals in eender welke andere organisatie" informatie die voor intern gebruik bedoeld is en informatie die voor publicatie bestemd is. "Er zijn geen aanpassingen gebeurd aan en er waren geen verschillende versies van het publiek gemaakte document", klonk het maandagmiddag stellig. 

"We ontkennen en verafschuwen elke bewering dat wij in onze rapporten zouden buigen voor enige externe druk. Bovendien gebruiken we open bronnen en dus informatie die iedereen kan consulteren. Het idee dat we iemand tevreden zouden willen stellen door info weg te laten, is simpelweg naïef en absurd."

Uitleg

Europees Parlementslid Hilde Vautmans vraagt opheldering over de aantijgingen. “China moet volledig transparant zijn over de Covid-19-uitbraak en alle relevante informatie over het virus delen, niet het tegendeel”, aldus Vautmans. “Covid-19 is een veel voorkomende, wereldwijde uitdaging. Eventuele aanvullende informatie over de oorsprong of oorzaak van Covid-19 kan ons helpen een soortgelijke uitbraak in de toekomst te voorkomen en is daarom in ons wederzijds belang.”

Lees ook: Hoe China de waarheid over het coronavirus verborgen hield (+)

24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • emiel wouters

    Oei dreigen ze ermee hun peulschil van 40 milj niet te betalen. Het is normaal dat de US met zijn 400 Milj ze al lang niet meer betaald. Anderen bepalen de regels en betalen maar een 10de van hetgeen de andere betalen. Iedereen zou moeten stoppen, ze moeten maar zelf bedruipend zijn of opdoeken.

  • piet devlieger

    Om een boutade te gebruiken : het wordt stilaan tijd dat de maskers beginnen af te vallen. Geen haar op mijn hoofd twijfelt er aan dat de EU onder druk gezet werd door Peking - en erger nog is dat ze eraan toegegeven hebben. En of er nu een diepgaand onderzoek komt of niet, de doofpotten van de EU zijn zo gigantisch dat ze overal als de vermoorde onschuld uitkomen. De hele bevolking - in hoge politieke kringen soms 'the monkeys' genoemd - wordt continu belazerd waar ze aan en bij staat.

Lees meer