De grens tussen Noord-Ierland en Ierland is een van de grootste obstakels in de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU
AFP De grens tussen Noord-Ierland en Ierland is een van de grootste obstakels in de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU

“EU wil douanegrens in de Ierse Zee”

Als er geen akkoord komt over de brexit wil de Europese Unie een douanegrens instellen in de Ierse Zee, tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk. 

Zo kan Noord-Ierland deel blijven uitmaken van de interne markt en de douane-unie en kan de landgrens met EU-lid Ierland openblijven. Dat meldt The Times op basis van een brief van de Britse premier Theresa May die de krant heeft ingezien.

“Alarmbellen”

May stuurde de brief aan de leiders van de Noord-Ierse Democratic Unionist Party, die haar regering steunt. Volgens partijleider Arlene Foster gaan door de brief “de alarmbellen af”. 

Een woordvoerder van May zei in een reactie dat de premier nooit zal goedkeuren dat het Verenigd Koninkrijk in twee douanegebieden wordt opgedeeld.

Grens groot obstakel

De grens tussen Noord-Ierland en Ierland is een van de grootste obstakels in de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Afgelopen zaterdag meldde The Times nog dat er een akkoord zou zijn bereikt waarbij het hele Verenigd Koninkrijk onderdeel blijft van de douane-unie.

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc Baeyens

    En wie zal opdraaien voor de kosten ? De Noord-Ieren, Engeland, of Europa ?

  • lucien lemahieu

    ze denken aan postjes te verdelen.

Lees meer