"We moeten met een sterke gezamenlijke stem richting de VS spreken", aldus eurocommissaris Viviane Reding.
EPA "We moeten met een sterke gezamenlijke stem richting de VS spreken", aldus eurocommissaris Viviane Reding.

"Europese CIA" als tegenwicht voor NSA?

Viviane Reding, vicevoorzitter van de Europese Commissie, stelt voor dat de EU een Europese inlichtingendienst opricht als tegenwicht voor de NSA. De eurocommissaris vindt dat de EU zo met een krachtiger stem de VS van repliek kan dienen.

Volgens Viviane Reding, vicevoorzitter van de Europese Commissie, staat Europa niet op gelijke voet met de VS op het gebied van inlichtingendiensten en moet dit gelijkgetrokken worden door een overkoepelende Europese inlichtingendienst op te richten. "We moeten met een sterke gezamenlijke stem richting de VS spreken", zo zei de eurocommissaris van Justitie volgens de Financial Times tegen de Griekse krant Naftemporiki.

Volgens de krant stuit het plan op weerstand van diplomaten. Een meerderheid zou het plan onhaalbaar achten. Vooral de grote landen als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland zouden niet mee willen werken aan de oprichting van een grote Europese inlichtingendienst als tegenhanger van de CIA of NSA. Bovendien is er al veel kritiek op het Verenigd Koninkrijk: de spionagedienst GCHQ zou zeer nauw samenwerken met de NSA en zelf regelmatig over de schreef zijn gegaan bij het afluisteren van bondgenoten.

Wel gaan er al jaren stemmen op om inlichtingendiensten van lidstaten meer en beter met elkaar samen te laten werken en toont het voorstel van de vicevoorzitter aan dat Europa drastische voorstellen niet schuwt in antwoord op de onthullingen over de spionagepraktijken van de VS.

Lees meer