Archiefbeeld van Jaruzelski uit mei 2008.
REUTERS Archiefbeeld van Jaruzelski uit mei 2008.

Familie Jaruzelski wil begrafenis met militaire eer

De voormalige Poolse communistische leider Wojciech Jaruzelski, die gisteren overleden is, blijft de gemoederen in zijn land beroeren. Zijn familie en de veteranenbond willen hem een begrafenis met militaire eer geven en hem begraven op het traditierijke militaire kerkhof van Powazki, maar het is nog niet duidelijk of dat ook zal gebeuren.

"Mijn vader heeft zijn hele leven aangetoond dat hij voor alles een soldaat is", zo zei dochter Monika Jaruzelska aan het Poolse persagentschap PAP. "Hij wil rusten bij hen die hem het nauwst aan het hart liggen."

Leszek Miller, leider van de linkse coalitie SLD, vroeg president Bronislaw Komorowski om een periode van nationale rouw in te richten. Maar een deel van de bevolking ziet dat niet zitten.

Jaruzelski vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Poolse eenheid van het Russische leger. Na de oorlog klom hij op in de rangen van het Poolse leger om uiteindelijk "politiek officier" te worden van de Poolse strijdkrachten. In 1968, tijdens de Russische invasie in Tsjechoslovakije, was hij minister van Defensie.

Jaruzelski kondigde in december 1981, als leider van de militaire raad, de staat van beleg af in Polen. Hij wilde een grote staking van de onafhankelijke vakbond Solidariteit van oppositieleider Lech Walesa voorkomen. Duizenden critici van het regime, onder wie Walesa, werden gearresteerd, tientallen mensen kwamen bij acties van de politie en het leger om het leven.

In 2008 begon een proces tegen Jaruzelski wegens de staat van beleg. Hij bestempelde de maatregel als "een noodzakelijk kwaad" om een invasie door de Sovjet-Unie te voorkomen.

Lees meer