"FBI ondervraagt Belg in Marokko"

Vier FBI-agenten hebben in een gevangenis in het Marokkaanse Fez een Belg ondervraagd. De agenten, die onderzoek voeren naar rekruteringsnetwerken voor jihadi's, hadden vooral interesse naar zijn verblijf in Afghanistan, waar hij aan de zijde van al-Qaida zou gevochten hebben. Dat berichten de Sudpresse-kranten vandaag op basis van de Marokkaanse nieuwssite Assabah.

De man, Hicham Bouhali Zriouil, stond terecht tijdens het proces van Malika El-Aroud, de weduwe van een van van de moordenaars van de Afghaanse commandant Ahmed Shah Massoud. Hij werd bij verstek veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.

In december 2007 vertrok hij naar een trainingskamp van al-Qaida in Pakistan, maar volgens zijn omgeving lieten de taliban daar geen Belgische vrijwilligers toe. Hij zou daarom beslist hebben om terug te keren naar België, maar kwam vast te zitten in Syrië. Daar werd hij opgepakt in 2011. In plaats van uitgeleverd te worden aan België, werd hij naar Marokko gestuurd, dat hem eveneens zocht wegens terrorisme. Het Marokkaanse gerecht veroordeelde hem tot twintig jaar gevangenis.

Lees meer