2 Advocate Melinda Taylor.
AP Advocate Melinda Taylor.

"Geen eerlijk proces voor zoon Kadhafi in Libië"

Het recht van Seif al-Islam Kadhafi op een eerlijk proces in Libië is "onherstelbaar beschadigd". Dat heeft zijn Australische advocate, Melinda Taylor, vandaag gezegd. Taylor werd op 2 juli vrijgelaten na een maand gevangen gezeten te hebben omdat ze al-Islam documenten wou overhandigen "die een gevaar vormen voor de veiligheid van Libië".

"De rechten van mijn cliënt, Seif al-Islam, zijn onherstelbaar beschadigd tijdens mijn bezoek aan Zintan", zei Taylor tijdens een persconferentie in Den Haag. "Mijn handelingen in Libië waren consistent met mijn wettelijke verplichtingen onder de regels van het ICC." Op 7 juni werd Taylor samen met de delegatie van het Internationaal Strafhof (ICC), waarvan ze deel uitmaakte, in Libië gearresteerd na een bezoek aan de zoon van Moammar Kadhafi.

Balpencamera
De 36-jarige Taylor wordt ervan verdacht een balpencamera te hebben meegebracht tijdens haar bezoek aan al-Islam. Daarnaast zou ze ook een gecodeerde brief van zijn oude rechterhand, Mohammed Ismaïl, doorgegeven hebben. Zowel het Libische gerecht als het ICC wil Kadhafi's zoon berechten. Het ICC heeft een internationaal arrestatiebevel uitgeschreven tegen al-Islam, vanwege "misdaden tegen de menselijkheid" tijdens de Libische opstand. Hij zit sinds zijn arrestatie in november 2011 opgesloten in Zintan, 170 kilometer ten zuidoosten van Tripoli.

ICC
Het Libische gerecht heeft op 1 mei bij het ICC een verzoek ingediend om de zaak bij het Hof niet ontvankelijk te laten verklaren. Er is nog geen definitieve beslissing genomen over de ontvankelijkheid.

 

 

2 Saif al-Islam Kadhafi.
EPA Saif al-Islam Kadhafi.

Lees meer