5
REUTERS

"Gegevens zwarte doos neergestort vliegtuig Sinaï wijzen niet op ongeluk"

De gegevens van de zwarte doos van het neergestorte Russische vliegtuig wijzen niet op een ongeluk en steunen de these van een terreuraanslag. Dat heeft een onderzoeker die toegang tot de zwarte doos had tegen France2 gezegd. Volgens de onderzoeker is duidelijk het geluid van een plotse explosie te horen, en volgde die niet op het uitvallen van motoren. "Alles is volkomen normaal en dan (is er) plotseling niets meer", zo wordt de anonieme bron aangehaald.

Russische luchtvaartmaatschappijen vliegen ondertussen niet meer op Egypte tot de oorzaak van de crash van de Russische Airbus A321 van afgelopen zaterdag is achterhaald. Dat heeft president Vladimir Poetin vandaag besloten.

De chef van de Russische veiligheidsdienst had eerder vandaag al gezegd dat Rusland beter niet naar Egypte kan vliegen zolang het onduidelijk is hoe het vliegtuig heeft kunnen neerstorten. 

De Sinaï is erg populair onder Russen. Er zijn volgens persbureau Tass momenteel meer dan 45.000 Russen op vakantie in Egypte. Poetin heeft beloofd hen te repatriëren. Er wordt een plan gemaakt om de vluchten te stoppen en om de toeristen naar huis te halen, meldde luchtvaartautoriteit Rosaviatsia. Wrakstukken van het vliegtuig zijn naar Rusland gevlogen om te testen op sporen van explosieven.

Duizenden toeristen wachten aan de zuidkust van het schiereiland op een vlucht naar huis, onder wie circa 20.000 Britten. De Britten wilden vrijdag 28 speciale vluchten uitvoeren voor gestrande vakantiegangers, maar Egypte staat er maar acht toe. Caïro stelt dat de luchthaven van Sharm al-Sheikh dat extra verkeer niet aankan. Egypte vreest ondertussen kolossale schade aan de toeristenindustrie die voor circa 11,5 procent van de werkgelegenheid zorgt.

5
ANP

Chaos

De evacuatie van gestrande Britse toeristen uit Sharm-el-Sheikh verloopt ondertussen uiterst chaotisch. Om de orde te bewaren heeft het Egyptische leger special forces op de luchthaven ingezet.

Volgens de Britse ambassadeur in Egypte wordt goed samengewerkt om alle toeristen zo snel mogelijk thuis te krijgen, maar luchtvaartmaatschappij EasyJet zegt dat Egypte niet alle 'reddingsvluchten' liet landen. Volgens Caïro kunnen vanwege de beperkte capaciteit van de luchthaven maar acht van de 29 geplande vluchten doorgaan.

"De Britse luchtvaartmaatschappijen kiezen ervoor zonder de reisbagage van de passagiers te vliegen. Met deze beslissing zal de luchthaven niet meer dan 120 ton achtergelaten bagage stallen", zei hij. "Daarom is beslist vandaag slechts acht vluchten uit te voeren, en een vrachtvliegtuig zal de bagage van deze vluchten transporteren."

5 Britse toeristen verzamelen zich aan de check-in in de luchthaven van Sharm-el-Sheikh.
EPA Britse toeristen verzamelen zich aan de check-in in de luchthaven van Sharm-el-Sheikh.

Ondertussen zijn wel zeker twee toestellen vanaf Sharm el-Sheikh vertrokken naar Groot-Brittannië. Andere passagiers kregen op de luchthaven te horen dat ze voorlopig terug moesten naar hun hotel.

Na de crash zaterdag van een Russische Airbus A320 in de Sinaï zaterdag heeft Groot-Brittannië uit veiligheidsoverwegingen alle vluchten van en naar de Sinaï opgeschort. Hierdoor zijn duizenden Britse vakantiegangers gestrand. Ze zouden vandaag naar huis worden gehaald. Reizigers mochten alleen handbagage meenemen: de overige bagage zou apart naar Groot-Brittannië worden gebracht.

Bagage

De Belgische luchtvaartmaatschappij Jetairfly liet inmiddels wel al weten reizigers dan toch meteen mét hun bagage te laten terugvliegen vanuit Sharm-el-Sheikh. Oorspronkelijk was gezegd dat ze zonder bagage zouden moeten terugkeren bij gebrek aan zekerheid over een veilige screening van de ruimbagage. Maar de maatschappij stuurt nu eigen securityteams ter plaatse.

Reizigers van Jetairfly mogen dan toch hun bagage meenemen: de luchtvaartmaatschappij stuurt eigen securityteams ter plaatse

Concreet stuurt Jetairfly drie veiligheidsagenten, twee explosievenhonden, een 'ground support agent' en een eigen vliegtechnicus naar Sharm-el-Sheikh voor extra controle bij de vluchten van vrijdag, zaterdag en zondag. "Door deze procedure kunnen de retourreizigers toch meteen hun bagage mee naar België nemen", verzekert de operator.

In de luchthaven is de normale controle voorzien, maar bij het vliegtuig zal elke passagier zijn eigen bagage moeten identificeren. De aangeduide stukken zullen extra gecontroleerd worden door de meegereisde veiligheidsagenten en onder hun toezicht aan boord geladen worden. "En niet geïdentificeerde bagage komt niet aan boord."

5 Chaos op de luchthaven van Sharm-el-Sheikh: slechts acht van de geplande vluchten naar Groot-Brittannië kunnen vertrekken. Toeristen die niet mee kunnen, worden terug naar hun hotel gestuurd.
EPA Chaos op de luchthaven van Sharm-el-Sheikh: slechts acht van de geplande vluchten naar Groot-Brittannië kunnen vertrekken. Toeristen die niet mee kunnen, worden terug naar hun hotel gestuurd.

Bom in het laadruim

De extra veiligheidsmaatregelen volgen op de toenemende aanwijzingen dat de crash met de Russische Airbus A321-200 zaterdagochtend mogelijk toch het gevolg was van een terreurdaad. Britse onderzoekers die de oorzaak van de ramp trachten te achterhalen, denken dat er vlak voordat de Russische Airbus opsteeg, een bom in het laadruim is gelegd vlak. Dat meldt de BBC vandaag.

De onderzoekers denken dat iemand met toegang tot het bagageruim een explosief op, of in, de bagage heeft geplaatst. Daarnaast meldde The Daily Telegraph vandaag dat het Britse besluit het vliegverkeer van en naar de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh stil te leggen was ingegeven door onderschepte gesprekken van extremisten. Zij zouden volgens de krant in de dagen voor het neerstorten van het vliegtuig hebben gesproken over plannen voor een grote aanslag in de regio.

5
BELGA

Lees meer