3 De app in kwestie ziet er zo uit.
AFP De app in kwestie ziet er zo uit.

“Geregeld een selfie, anders politie over de vloer": Polen gebruiken app die patiënten in quarantaine écht thuis kan houden

De Poolse regering maakt gebruik van een app die controleert of patiënten in quarantaine ook écht thuis blijven. Als ze niet tijdig een selfie vanuit hun huis kunnen sturen, riskeren ze een boete die kan oplopen tot 5.000 zloty (ruim 1.000 euro).

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Mensen die uit het buitenland komen en vervolgens veertien dagen in quarantaine moeten, krijgen de keuze “, aldus woordvoerder Karol Manys. “Ofwel krijgen ze onverwacht politie aan de deur, ofwel moeten ze deze app downloaden.”

Gezichtsherkenning
De app maakt gebruik van geolocatie en gezichtsherkenning. Gebruikers moeten eerst een selfie doorsturen, daarna krijgen ze op verschillende tijdstippen de boodschap dat ze een foto van zichzelf vanuit hun woning moeten maken. Als dat niet lukt binnen de twintig minuten, wordt de politie verwittigd.

3 Een bushalte in Rybnik wordt gedesinfecteerd.
EPA Een bushalte in Rybnik wordt gedesinfecteerd.

Vorige vrijdag werd de eerste Pool die de regels aan zijn laars lapte al beboet. De som die hij moest ophoesten, bedroeg 110 euro.

In Polen zijn voorlopig 692 coronabesmettingen officieel vastgesteld. Vandaag viel als gevolg van de ziekte een achtste dode. De grenzen van het land zijn gesloten voor buitenlanders, scholen blijven er zeker tot Pasen dicht.

Ook Singapore inventief
Singapore gooide dan weer TraceTogether in de strijd. Die app kan registreren wie er gedurende minstens dertig minuten binnen de twee meter van een coronapatiënt gestaan heeft. “Dat kan handig zijn als besmette personen niet weten wie er lange tijd in hun buurt gestaan heeft”, aldus de ontwikkelaars. De incubatietijd van het virus kan tot twee weken oplopen, daarom blijven de data 21 dagen op de gsm bewaard. Taiwan hield eerder al via een app mensen in quarantaine scherp in de gaten.

Lees ook: INTERVIEW. Gezondheidseconoom Lieven Annemans heeft er alle vertrouwen in: “Zorgsector is beter voorbereid dan de bevolking”

3 Reizigers op de luchthaven van Singapore.
EPA Reizigers op de luchthaven van Singapore.

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bart Vets

    Marc de Volder, hang niet zo de rebel uit en betaal gewoon met de kaart. Snap echt niet waarom sommige mensen zo blijven vasthouden aan hun cash geld. Dat is maar gewoon papier hoor. En de overheid monitort echt niet wat jij allemaal koopt met je geld. Zo belangrijk ben je niet.

  • Ria Mertens

    Zilver en Goud, Zilver is amper nog te vinden by the way

Lees meer