Kersvers Grieks premier Alexis Tsipras.
EPA Kersvers Grieks premier Alexis Tsipras.

"Grieken willen toch verlenging kredietregeling"

Griekenland vraagt morgen wel om een verlenging van de bestaande kredietovereenkomsten met de eurozone. Dit meldde de Griekse krant Kathimerini op gezag van anonieme bronnen rond de onderhandelingen in Brussel.

Het Griekse ministerie van Financiën wilde het bericht vanavond bevestigen noch ontkennen. Het is onduidelijk of de mededeling wijst in de richting van een koerswijziging van de regering van premier Alexis Tsipras. Het bestaande, door zijn voorgangers gesloten noodkredietovereenkomst, is voor Tsipras uit den boze. Onderhandelingen in Brussel gaan volgens Kathimerini vanavond door, mogelijk over de vraag hoe zo'n verlenging vorm krijgt. "We onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor een verlenging van de kredietovereenkomst", bevestigde een anonieme Griekse regeringsbron.

De links-radicale Griekse premier Tsipras wil de verlenging los zien van het in zijn land gehate project van noodkredieten. Hij wil de extra zes maanden gebruiken om een andere regeling te treffen. De Europese geldschieters en het IMF dwingen het land sinds 2010 tot draconische bezuinigingen.

Impasse

Tsipras heeft in januari de verkiezingen gewonnen met de belofte te stoppen met bezuinigen. Maar volgens de schuldeisers is het terugbrengen van overheidsuitgaven cruciaal voor de wederopbouw van de economie. Begin deze week leek er een impasse te zijn, omdat Tsipras volhield de bestaande afspraken niet na te komen.

Het leidde tot grote irritatie in de overige eurolanden. De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, leek het vandaag wel gehad te hebben. Hij zei dat er haast is want het lopende steunpakket loopt 28 februari af. Dan verdwijnt de bescherming van het (hulp-)programma. "Er gebeurt niets zonder een akkoord", zei Schäuble. "Het is nu aan de Grieken."

Tsipras heeft de kiezers banen en meer geld beloofd. Hij heeft een plan om miljarden uit te geven om de volgens hem ergste nood te lenigen. Vrijdag vraagt hij naar eigen zeggen in Athene aan het parlement steun voor een nieuw sociaal programma dat haaks staat op bezuinigen.

Lees meer