De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden en de voormalige Guardian-journalist Glenn Greenwald.
PHOTO_NEWS De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden en de voormalige Guardian-journalist Glenn Greenwald.

"Grootste NSA-onthullingen moeten nog komen"

De grootste onthullingen rond de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA moeten nog komen, waarschuwt de voormalige Guardian-journalist Glenn Greenwald in een interview met de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Greenwald, de journalist die de eerdere onthullingen van Edward Snowden publiceerde in The Guardian, zegt in het interview dat er "nog veel meer verhalen aan zitten te komen" op basis van de geheime documenten van die Snowden in handen heeft.

"Een aantal van de grootste verhalen moet nog verteld worden", zegt hij. Daarbij is een belangrijk thema dat nog niet gepubliceerd is omdat dat "erg complex is", maar "ik denk dat het mee zal spelen in de manier waarop dit hele verhaal herinnerd zal worden in de komende jaren. Het biedt antwoord op enkele van de centrale vragen over hoe de afluisterpraktijken uitgevoerd worden." Meer details geeft Greenwald niet.

Hij heeft het wel uitvoerig over de toestand van Snowden zelf, die tijdelijk asiel kreeg in Rusland. De journalist heeft nog regelmatig contact met Snowden, die het volgens hem erg goed stelt. "Van alle mensen die ik ken in mijn leven, is hij degene die het meeste vrede met zichzelf heeft en die waarschijnlijk het gelukkigste is", zegt hij. "Hij vertelde me onlangs dat hij elke avond kan gaan slapen met de kennis dat hij actie ondernomen heeft om zijn principes te verdedigen."

Lees meer