3 Het Syrische dorp Ras al-Ain, gefotografeerd van aan de Turkse zijde van de grens.
AFP Het Syrische dorp Ras al-Ain, gefotografeerd van aan de Turkse zijde van de grens.

“Honderden doden door Turkse inval Noord-Syrië”

De Turkse inval in het noorden van Syrië heeft sinds het begin van het offensief al honderden levens geëist, zegt Turkije. Volgens het ministerie van Defensie in Ankara zijn er 415 strijders van de Koerdische YPG-militie gedood bij het offensief, een claim die niet op onafhankelijke wijze te onderzoeken is.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt op zijn beurt dat er zeker 74 Koerdische strijders zijn gesneuveld. Aan de andere kant zijn zeker 49 Syrische rebellen gedood die aan Turkse zijde meestrijden tegen de Koerden. Het aantal burgerdoden is gestegen tot twintig, aldus het Observatorium. De meeste doden zijn gevallen in Tel Abyad.

Gisterenavond herhaalde de Turkse president Erdogan dat zijn land niet zal stoppen met de operatie ondanks toenemende internationale kritiek. Turkije zal "niet stoppen, ongeacht wat iedereen zegt".

Vandaag zijn opnieuw dikke rookwolken te zien boven Ras al-Ain, een van de twee plaatsen waar Turkije het vizier op heeft gericht. Ook is er zwaar geweervuur te horen. Aan het eind van de ochtend claimde Ankara dat bevriende Syrische milities het centrum van Ras al-Ain hebben ingenomen. In Tel Abyad is het iets rustiger. Volgens de Verenigde Naties zijn zeker 100.000 burgers op de vlucht geslagen voor het geweld. De Koerdische overheid in Noord-Syrië zegt dat er zelfs al meer dan 190.000 mensen gevlucht zijn. 

Ras al-Aïn

Het Turkse ministerie van Defensie zegt de Koerdische grensstad Ras al-Aïn te hebben ingenomen. Volgens een verantwoordelijke van de Democratische Syrische Strijdkrachten (SDF) wordt echter nog steeds weerstand geboden en gaan de gevechten door.

Ras al-Aïn is een belangrijke stad in het offensief van Ankara tegen de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG), die de ruggengraat vormen van de SDF. De Koerdische militie was een bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS), maar Turkije beschouwt haar als een “terreurbeweging” die zijn veiligheid bedreigt.

Ankara wil met zijn inval in de eerste plaats een “veiligheidszone” van een 30-tal kilometer diepte creëren tussen Ras al-Aïn en Tal Abyad, ongeveer 120 kilometer meer naar het westen, om de Turkse grens te scheiden van de gebieden onder controle van YPG.

3
AFP
3 Volgens de Verenigde Naties zijn zeker 100.000 burgers op de vlucht geslagen voor het geweld.
AFP Volgens de Verenigde Naties zijn zeker 100.000 burgers op de vlucht geslagen voor het geweld.

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Saar Caron

    Fons Dewaele gelijk heb je! Puur een volkerenmoord gestart. En net als trump vertrek "bekend maakt" wapens van Europa stopzetten? Ze hebben duidelijk al voldoende om goed te starten. Wees daar maar eens een kind, bang gehouden vrouw of gewoon een mens...

  • Emile De Smedt

    Wie met vinger wijzen?Amerika of Rusland?Laat ons vuist maken tegen wat Europese snuiters hebben gedaan.Jaren lang is kritiek vanuit bevolking op het flirten met Erdogan.Onbetrouwbaar vent maar Merkel en co evenmin.Destijds moest Irak er aan.Was niet de beste maar iedereen,blond,zwart,rooms kon er leven volgen goesting.Assad evenmin de beste maar iedereen kon het er nemen.Was ook zo in Perzië waar resultaat diep onder nul zit.Nadenken kan bij gewone burger niet bij de Europese kaste.

Lees meer