6
AP

“Hongkong staat aan de rand van de afgrond”

De grootschalige protesten in Hongkong zijn intussen al 23 weken aan de gang. De betogers zijn opnieuw slaags geraakt met de politie, die traangas en rubberkogel inzette. Volgens een politiecommissaris staat Hongkong "aan de rand van de afgrond”. Het verkeer wordt in verschillende delen van de stad lamgelegd.

Tientallen studenten zijn woensdag geëvacueerd van de Chinese Universiteit van Hongkong, nadat er in de loop van de nacht rellen waren uitgebroken tussen de politie en demonstranten. De politie vuurde verschillende salvo’s traangas en rubberkogels af op de betogers die probeerden om de agenten de toegang tot de campus te ontzeggen. De demonstranten probeerden barricades op te richten en gooiden met zelfgemaakte benzinebommen.

 Volgens de politie werden meer dan 1.567 traangasgranaten, 1.312 rubberkogels en 126 andere niet-dodelijke projectielen ingezet. Er werden minstens 142 mensen opgepakt. In haar verklaring zegt de politie nog dat de universiteitscampus was omgevormd tot een “wapenfabriek” met meer dan 400 benzinebommen.

Gisteren raakten twee mensen zwaargewond tijdens rellen in de stad. Ze werden in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Een van hen werd door een politieman van dichtbij neergeschoten. Een andere man werd in brand gestoken door anti-regeringsdemonstranten. Beelden van beide incidenten werden door veel media getoond.

6
AP

Het verkeer is in verschillende delen van de stad lamgelegd. Zo werd in een aantal stations pendelaars belet om de trein op te stappen en werden wegen geblokkeerd. Verschillende universiteiten en scholen hebben de lessen geannuleerd. De manifestaties vinden nu onder meer plaats op de terreinen van verschillende universiteiten. 

De Britse ex-kolonie kampt sinds vijf maanden met de ergste politieke crisis sinds de teruggave aan China in 1997. Betogers komen bijna dagelijks op straat, en de betogingen worden steeds gewelddadiger.

De inwoners van Hongkong komen massaal op straat tegen de plaatselijke regering en tegen de toenemende invloed van China op Hongkong. De politie treedt regelmatig hardhandig op tegen de manifestanten, waardoor ook geprotesteerd wordt tegen dat politiegeweld.

6
REUTERS
6
AFP
6
AFP
6
AP

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • michel De Blay

    @ Karel Tichmann. Of twee euro/uur weinig is of niet, hangt af van hetgeen men voor twee euro kan kopen hé. China is een rijk land geworden meneer Tichmann, met vele rijke Chinezen en nog meer goed bemiddelde Chinezen. Waarschijnlijk kan een werkende Chinees met 2 euro/uur meer kopen dan een dienstenchequer hier bij ons met 8 euro/uur?

  • michel De Blay

    Van al de mensen die het telkens over futiliteiten hebben als het over Trump gaat heb ik nog niet veel gehoord als het over het gedrag van Xi Jinping gaat??? Want die man is van een heel ander caliber dan Trump hoor.

Lees meer