Theresa May na haar tweede nederlaag in het Lagerhuis gisteravond.
REUTERS Theresa May na haar tweede nederlaag in het Lagerhuis gisteravond.

“Huis van idioten”: de Britse pers over nieuwe “vernedering” van May

De Britse premier Theresa May heeft opnieuw een zware nederlaag geleden in het Lagerhuis. De kranten zijn niet mals voor haar “vernedering” tijdens de brexitstemming van gisteravond, die eindigde met 242 ja- en 391 nee-stemmen. De Daily Mail titelt het meest fors met ‘Het Huis van idioten’, verwijzend naar de parlementsleden.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Met gekraakte en doffe stem” pleitte de premier er gisteren in het Lagerhuis voor om haar brexitdeal goed te keuren, schrijft The Guardian. De krant vindt het een vernedering voor Theresa May dat ze daar niet in slaagde, en dát op amper 16 dagen van de brexit. The Guardian spreekt van een “verpletterende nieuwe klap” en een “catastrofale nederlaag” voor May.

“Hoeveel meer van dit kunnen de Britten nog slikken?” klinkt het in de Daily Express, een krant die de brexit al vóór het referendum van 2016 erg genegen was. “Bijna duizend dagen nadat de natie ervoor stemde om uit de EU te stappen, lijdt May opnieuw een nederlaag, die heel waarschijnlijk tot uitstel van de brexit zal leiden en de hoop van 17,4 miljoen mensen de kop indrukt”. De krant doelt op de 51,9 procent die in juni 2016 stemde voor het vertrek van de Britten uit de EU. 48,1 procent stemde toen om in de Europese Unie te blijven.

De Daily Mail haalt hard uit naar de parlementsleden die de probrexit-krant bestempelt als “The House Of Fools”. De Daily Mail spaart zo de premier: “Ze beloofden ons de brexit waarvoor de Britten hebben gestemd en die lag ook binnen het bereik. Maar de minachtende parlementariërs kozen er gisteravond voor om ons wanhopig land in chaos te storten.”

“May klampt zich vast ondanks een tweede vernederende nederlaag” titelt The Telegraph. May moet volgens de probrexit-krant nu “vechten voor haar premierschap”. Ze zal vandaag een no-deal-brexit proberen te vermijden met een stemming in het Lagerhuis, weet The Telegraph. In haar commentaarstuk op de voorpagina schrijft Allison Pearson erg beeldend: “Zoals een eindeloze sterfscène in een opera, met de sopraan die maar blijft gillen, woest ronddolend, hoestend en haar keel schrapend, terwijl het publiek daar zit te smachten naar het einde, een stil gebed prevelend: ‘Laat dit alsjeblieft stoppen. Haal haar eraf! Alsjeblieft...”

Ook The Sun focust op de gebroken stem van May na haar nederlaag en titelt “Croaky Horror Show” (‘croaky’ betekent schor). De tabloid concludeert dat het Verenigd Koninkrijk “geen enkel duidelijk uitweg voor de brexit meer heeft”.

De Daily Mirror speelt het op de onzekerheid waar het Verenigd Koninkrijk nu mee te maken krijgt en titelt met een woordspeling op Theresa May: ‘Brexit Delay Mayhem’ of ‘Chaos door uitstel brexit’. Volgens de Mirror “werpt May de handdoek na een nieuwe enorme nederlaag, waardoor het land maanden van chaos te wachten te staat”.

“May verliest de controle over de brexit na de afwijzing door de parlementsleden van de hernieuwde deal”, schrijft de Financial Times. Verder in het artikel benadrukt de krant dat de deal op overweldigende wijze werd afgewezen en dat de autoriteit van May nu aan diggelen ligt.

The Times toont een foto van May in haar auto nadat ze gisteren het parlement had verlaten met de kop erboven: “Tot wanhoop gedreven” (een woordspeling in het Engels met ‘driven’ dat ook verwijst naar het feit dat May een chauffeur heeft die haar rondrijdt). “Groot-Brittannië werd gisteren in een politieke crisis gestort, omdat Theresa May volledig de controle kwijtspeelde over de brexit na een tweede zware nederlaag in het Lagerhuis voor haar deal”, schrijft The Times. De krant blikt ook al even vooruit: “Het kabinet komt vandaag vroeg bijeen, temidden van speculaties dat een delegatie van senior Tories mogelijk aan May zullen vragen om deze week ontslag te nemen, waardoor de kans op een nieuwe verkiezing zou toenemen om de impasse te doorbreken.”

The i ten slotte benadrukt de vernedering voor de Britse premier: “Mays strategie ligt aan flarden na een tweede zwaar verlies”. De krant titelt: “Out of control”. Het wegvarende Britse schip lijkt, samengevat, inderdaad stuurloos op dit moment.

47 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Erwin Van Roy

    Jan De Schutter de EU doet niets van de EU mogen ze weg maar wel aan de voorwaarden waar de EU burger de minste schade aan heeft. het zijn de Engelsen die weg willen dat ze dan af komen met voorstellen waar wij de EU mee akkoord gaan. stel het anders voor uw vrouw wil scheiden en het huis behouden zonder te betalen gaat u dan akkoord gaan.

  • FRIEDA VAN KEYMEULEN

    Kenneth van den Berghe,dit is geen wilskracht meer maar koppigheid gepaard met wanhoop. Lees eens het ontstaan van deze mispeuterij!

Lees meer