"Ik heb mijn vrouw aan de telefoon horen sterven"

Vreselijk moment voor Darron Smith: de Brit hoorde zijn vrouw sterven aan de telefoon terwijl hijzelf duizenden kilometers verderop vastzat op een Indonesisch booreiland. De 37-jarige Anna overleed in een ziekenhuis op de Shetlandeilanden aan een hartklepaandoening.

Smith was aan het werk op het eiland Batam ton hij plots telefoon kreeg van zijn moeder: hij moest zo spoedig mogelijk naar huis komen, want zijn echtgenote was ineens heel ziek geworden. Haar toestand verslechterde zelfs zodanig dat er geen tijd meer was om haar naar het vasteland te brengen, waar meer gespecialiseerde zorg geboden kon worden.

Smith besefte dat ze het niet zou halen en nam daarom een drastisch besluit: hij zou niet naar huis terugkeren, maar de resterende tijd gebruiken om zijn geliefde via de telefoon moed in te spreken. Tot zijn moeder hem het dramatische nieuws meedeelde dat Anna gestorven was.

"Troost"
"Dat ik in haar laatste momenten nog bij haar kon zijn, geeft me troost. Ook al was het aan de telefoon en was ik duizenden kilometers van haar verwijderd", aldus Smith. "Ik hoorde mijn moeder de vraag stellen of ze overleden was. En het medisch team antwoordde bevestigend."

De Brit deed er uiteindelijk twee dagen over om weer thuis te raken. Volgens de dokters had ze twee hartaanvallen gekregen, waardoor de hartklep gescheurd raakte. "Ze was een jonge en fitte moeder die zichzelf goed verzorgde, niemand zag dit aankomen. Ze ging zo snel achteruit dat ze niet eens de operatietafel gehaald heeft. Een van de dokters zei me dat dit de eerste keer was in meer dan dertig jaar dat hij zoiets meemaakte."

Doos met herinneringen
Anna laat een dochter van vier jaar oud achter. "Ze gaat er soms beter mee om dan ik. Ongelooflijk, dat verwerkingsproces van kinderen. Ik maak nu een doos met alle herinneringen in, later zal Ava ongetwijfeld willen weten wie haar moeder was."

Naar aanleiding van haar dood hebben vrienden, familie en honderden onbekenden ook al meer dan 14.000 pond ingezameld. Het geld zal dienen om andere hartpatiënten te steunen.

Lees meer