3
AFP

“Ik kan niet meer volgen”: Turkse president Erdogan snapt tweets Donald Trump niet meer

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan kan de verklaringen van zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump over de positie van de Verenigde Staten in Syrië "niet meer volgen", zo heeft hij volgens de pers gezegd.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Wanneer we de verklaringen van Trump op Twitter bekijken, zijn we op het punt gekomen dat we de tweets niet meer kunnen volgen", zei Erdogan aan journalisten aan boord van een vliegtuig dat hem terugbracht vanuit Azerbeidzjan.

Warm en koud

Voor de start van de Turkse militaire operatie vorige week, leek de Amerikaanse president daar groen licht voor te geven door de terugtrekking van de Amerikaanse militairen uit de betrokken zone aan te kondigen. Maar daarna sprak hij in tweets dreigende taal tegen Turkije en maakte hij gewag van sancties die de Turkse economie konden vernietigen.

Trump bleef warm en koud blazen op Twitter en verklaarde dat de Koerdische strijders de VS niet geholpen hadden in de Tweede Wereldoorlog, maar dat hij toch "veel van hen hield". Vandaag zei Trump in het Witte Huis dat de Koerden “geen engelen” zijn. “De Koerden zijn zeer goed beschermd”, zei het staatshoofd. “Bovendien”, zo vervolgde Trump volgens ABC News, “de Koerden weten te vechten, maar zij zijn geen engelen”. Gisteren had de president getwitterd dat voor zijn part Napoleon Bonaparte de Koerden mag gaan beschermen. 

Onderhandelingen

Vandaag reizen de Amerikaanse vicepresident Mike Pence en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo naar Turkije om er met Erdogan te spreken en om hem ervan te overtuigen over een staakt-het-vuren te onderhandelen. Ook de nationale veiligheidsadviseur Robert O’Brien gaat mee.

Erdogan zelf zei vanmiddag aan zender Sky News dat hij Pence en Pompeo niet zal ontvangen. “Ze zullen hun ambtgenoten ontmoeten. Ik spreek enkel met Trump, als hij komt”, klonk het. Erdogan zei ook dat hij nog moet beslissen of hij volgende maand al dan niet naar de VS gaat. Trump heeft hem voor een bezoek op 13 november in het Witte Huis uitgenodigd. Intussen heeft het Turkse presidentschap laten weten dat Erdogan “wel degelijk van plan is de Amerikaanse delegatie te ontmoeten”, zo twitterde communicatiedirecteur Fahrettin Altun. 

Trump liet in een reactie optekenen te denken dat de ontmoeting tussen de Amerikaanse en Turkse delegaties “succesvol” zal zijn. Maar indien niet zullen de van kracht zijnde en potentieel nieuwe sancties “verwoestend zijn voor de Turkse economie”, zei hij.

3 De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal de Amerikaanse vicepresident Mike Pence morgen wel ontmoeten, zo heeft het Turkse presidentschap laten weten.
AFP De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal de Amerikaanse vicepresident Mike Pence morgen wel ontmoeten, zo heeft het Turkse presidentschap laten weten.

Erdogan eist dat Koerdische troepen ontwapenen

Erdogan eiste vanmorgen dat de Koerdische troepen in het noordoosten van Syrië hun wapens neerleggen en zich terugtrekken uit de regio. De westerse landen hebben Ankara eerder verzocht het Turkse offensief in Noordoost-Syrië stop te zetten.

“Ons voorstel is het volgende: dat alle terroristen meteen, vanavond, hun wapens en materiaal neerleggen, al hun vestingen vernielen en zich terugtrekken uit de veiligheidszone die we vastgelegd hebben”, verklaarde Erdogan in een toespraak tot de parlementsleden van zijn partij. Als dat gedaan wordt, “van Manbij tot de Iraakse grens, zal onze operatie Vredesbron, die enkel de terroristen viseert, vanzelf aflopen”, voegde hij eraan toe.

De president sloot elke onderhandeling met de Koerdische troepen uit. “Sommige leiders trachten te bemiddelen. Aan eenzelfde tafel zitten met een terreurorganisatie, zoiets bestaat niet in de geschiedenis van de Turkse republiek”, aldus nog de president. “We zijn niet op zoek naar een bemiddelaar, we hebben die niet nodig.”

Turkije lanceerde vorige week een offensief in het noordoosten van Syrië tegen de Koerdische militie YPG (de ‘Volksbeschermingseenheden’), die de steun heeft van het Westen maar door Ankara als “terroristisch” wordt bestempeld. De bedoeling van de operatie is een “veiligheidszone” van een 30-tal kilometer diep te creëren tussen de Turkse grens en de zone onder controle van YPG. De Koerden zijn nu een alliantie aangegaan met het Syrische leger in de strijd tegen Turkije. 

3
AFP

63 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • diane roelant

    Erdogan kan toch zomaar niet beslissen een veiligheidszone te bouwen in een land dat niet van hem is,Eerst mensen verjagen uit hun huizen om daarna andere mensen in onder te brengen.

  • Diane Bernaerts

    Trump zegt nu al dat de Koerden "geen engeltjes zijn" en dat de PKK "erger is dan IS". Wat heeft Erdogan hem beloofd? Of waarmee heeft Putin hem gechanteerd? Of heeft het iets te maken met zijn twee Trump Towers in Turkije?

Lees meer