4 Cecilie Fjellhoy. Inzet: oplichter Shimon Hayut.
ABC Cecilie Fjellhoy. Inzet: oplichter Shimon Hayut.

“Ik werd verliefd op de ‘zoon van een miljardair’. Maar dan lichtte hij me plots voor 180.000 euro op”

Cecilie Fjellhoy dacht dat ze via Tinder haar fameuze prins op het witte paard gevonden had. In werkelijkheid was Simon Leviev echter een ordinaire oplichter die haar op slinkse wijze meer dan 200.000 dollar (180.000 euro) wist af te troggelen. “Door hem heb ik zelfmoordgedachten gekregen”, klinkt het uit haar mond.

‘Simon’ presenteerde zich als de zoon van Lev Levier, een joodse miljardair die diamanten verhandelt. Door haar onder meer met een privéjet naar Bulgarije te laten vliegen, wist hij haar vertrouwen te winnen.

“Ik vond hem leuk en omgekeerd leek dat ook het geval. We stuurden sms’jes en belden elkaar regelmatig, hij leek oprecht geïnteresseerd in mij. Zo ben ik voor hem gevallen”, biechtte Cecilie eerlijk op voor de camera van ‘Nightline’ (een nieuwsprogramma op de Amerikaanse zender ABC; nvdr).

4 Simon Leviev noemde zichzelf de 'prins van de diamanten’.
ABC Simon Leviev noemde zichzelf de 'prins van de diamanten’.

Drie jaar celstraf
‘Simon’ maakte haar wijs dat hij voor het bedrijf LLD Diamonds vaak op reis moest. Meer dan een langeafstandsrelatie zat er dus niet in. Via sms en opgenomen filmpjes slaagden ze er schijnbaar wel in om de passie hoog te doen oplaaien.

Wat de Noorse vrouw echter niet wist, was dat ‘Simon Leviev’ eigenlijk Shimon Hayut heette. In Finland had de crimineel al eens een celstraf van drie jaar uitgezeten omdat hij verschillende vrouwen opgelicht had. Zo kon hij pronken met dure wagens en nieuwe slachtoffers een rad voor de ogen blijven draaien.

“Risico te groot”
De zelfverklaarde miljonair was Cecilie enkele keren in Londen komen opzoeken. Op een bepaald moment maakte hij haar echter wijs dat “het risico te groot geworden was”. “Hij beweerde dat onbekende vijanden het constant op hem gemunt hadden. Een typisch fenomeen in de diamantenhandel blijkbaar. Maar ik kon met zijn privéjet nog wel naar hem toe, op eender welk moment.”

Hayut ging bijzonder ver om zijn dekmantel overeind te houden. Zo liet hij zelfs uitschijnen dat hij en zijn bodyguard daadwerkelijk aangevallen waren. Als ‘bewijs’ stuurde hij een filmpje vanuit de ziekenwagen met hun verwondingen.

4 De 'bodyguard' was zogezegd gewond geraakt aan het voorhoofd. Achteraf bleek het allemaal maar een toneeltje.
ABC De 'bodyguard' was zogezegd gewond geraakt aan het voorhoofd. Achteraf bleek het allemaal maar een toneeltje.

“Natuurlijk klinkt het gek”
Geen wonder dus dat Cecilie ook zijn volgende zet klakkeloos geloofde. Hij vroeg of hij via een kredietkaart geld van haar mocht lenen om de kosten voor zijn vliegtuigtickets, hotels en diners te betalen. Op die manier zou hij zijn zogenaamde ‘vijanden’ op een dwaalspoor kunnen zetten.

“Hij speelde het vooral op veiligheid. Hij had mijn naam als dekmantel nodig. Natuurlijk klinkt dat nu gek, maar ik was mee met zijn verhaal. Hij hád bescherming nodig, waarom zou zo’n reus van een vent anders met hem meelopen?”

‘Simon’ beloofde dat hij alles natuurlijk zou terugbetalen. “Maandag heb je je geld terug. Met duizend procent zekerheid”, stond er zelfs in een sms te lezen.

“Schok maakte me kotsmisselijk”
Maar wat dan gezegd van de hoogte van het bedrag? “Er was heel wat nodig om zijn levensstijl te kunnen bestendigen. Enkele duizenden euro’s, voor ons is dat veel geld. Maar voor hem niet natuurlijk. Er stond een heel team voor hem paraat, vertelde hij. Die mensen moesten natuurlijk ook betaald worden. En hij was rijk, dat had ik al met eigen ogen gezien. Waarom zou ik hem dan niet vertrouwen? Ik ging naar de bank om de zaken te regelen en heb er mij op geen enkel moment vragen bij gesteld.”

4
ABC

In de weken die volgden, bleef ‘Simon’ haar geld duchtig opsouperen. “Hij vroeg telkens enkele dagen uitstel. Op den duur wist ik al niet meer hoeveel hij bij mij in het krijt stond. Maar dan kwam er plots het besef: hij heeft me opgelicht. De persoon waar ik zo van hield, bleek een meedogenloze smeerlap te zijn. Die schok maakte mij kotsmisselijk. Het enige idee dat nog in mij opkwam, was dat mijn leven om zeep was.”

“Door zijn schuld ben ik op de psychiatrische afdeling beland. Ik had zelfmoordgedachten en zag geen uitweg meer. Ik was mijn vriend kwijt, maar ik ben nooit gedumpt geweest. Hij heeft gewoon nooit bestaan.”

“Enkel op mijn geld uit”
‘Nightline’ vond Hyuat terug in Panama, maar hij ontkent haar versie in alle toonaarden. “Het gaat hier om een lening tussen vrienden die fout gelopen is. Eerst was ze akkoord en dan is ze plots met de noorderzon verdwenen. Ik had niet eens de kans om haar terug te betalen. De dure cadeaus vond ze nochtans wel leuk, ze was dus enkel op mijn geld uit. Zuivere leugens en ‘fake news’ noem ik dit.”

Cecilie blijft intussen als een gebroken vrouw achter. “Ik haat hem enorm, hij heeft een verschrikkelijk karakter. Ik ben het kotsbeu om hier nog een traan voor te moeten laten. Waarom heb ik dit mezelf toch aangedaan? Als ik nu nieuwe contacten leg, merk ik een enorm verschil. Ik ben veel minder naïef geworden.”

61 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Sells

    complete ramp. mijn vriendje is geen miljardair. nu zal ik dan toch nog moeten werken

  • Geert Vaelen

    Zij gaat dus de zoon van een miljardair geld voorschieten? Da's pas naief zijn. En hij had haar naam nodig als dekmantel? Als dat van die vijanden waar was, dan kwamen ze haar achterna, ook niet veilig he om dan zomaar je naam te grabbel te gooien. En geld voorschieten om de vijanden op een dwaalspoor te zetten? Hij kon evengoed zelf een verrichting opzetten om hetzelfde te bereiken he. Jawadde, wat een hoop gedoe en overal ingetrapt. Het stomme is dat die mannen meestal officieel niks hebben

Lees meer