5 De Jordaanse straaljagerpiloot Moaz al-Kasasbeh.
rv De Jordaanse straaljagerpiloot Moaz al-Kasasbeh.

"IS heeft Jordaanse piloot levend verbrand"

Jordaanse regering: al-Kasasbeh werd al een maand geleden vermoord

Terreurgroep IS heeft naar eigen zeggen de gegijzelde Jordaanse straaljagerpiloot Moaz al-Kasasbeh levend verbrand. Dat moet blijken uit een video die geclaimd wordt door de terreurgroep. Volgens de Jordaanse regering werd al-Kasasbeh al een maand geleden vermoord en werd de video nu pas naar buiten gebracht.

In de video is te zien hoe piloot Moaz al-Kasasbeh, in oranje kledij, door militanten van Islamitische Staat naar een kooi wordt geleid en daar vervolgens levend wordt verbrand. Later zijn ook beelden van het verbrande lichaam te zien.

De gruwelijke, 22 minuten durende video is gepost via een Twitteradres dat bekend is voor het propanda voeren voor IS, meldde de Britse openbare omroep BBC. 

IS poogde afgelopen weken om de piloot, samen met twee Japanse gevangenen, te ruilen voor Sajida al-Rishawi, een vrouwelijke IS-strijder die in een Jordaanse cel zit wegens terroristische activiteiten. Rishawi zit sinds 2005 vast, nadat haar zelfmoordactie met een bomvest in een hotel in Amman was mislukt. IS stelde de Jordaanse regering afgelopen woensdag een ultimatum. Als Amman het terdoodveroordeelde Al-Qaida-lid niet uiterlijk donderdag zou vrijlaten, zou IS de Jordaanse luitenant Muath al-Kaseasbeh ombrengen.

5
AFP

Al maand geleden vermoord

Volgens de Jordaanse staatstelevisie is de video al een maand geleden, op 3 januari, opgenomen. Het zou volgens het tv-station verklaren waarom de onderhandelingen, waarop Jordanië nochtans bereid was in te gaan, spaak liepen.

Een familielid van de piloot heeft inmiddels aan Reuters verteld dat het hoofd van de Jordaanse strijdkrachten de dood tegenover hen heeft bevestigd.

De terreurgroep onthoofdde vorige week al de twee Japanse gijzelaars. Jordanië bleef daarop bereid Al Rishawi te ruilen, maar wou immers eerst bewijzen zien dat de soldaat nog in leven was. Het land waarschuwde ook dat het alle aanhangers van IS die nu nog in de Jordaanse gevangenis zitten, versneld te berechten en te executeren indien Al-Kasasbeh gedood zou worden. Volgens Sky News Arabic zouden de gevangenen die aan IS zouden worden overhandigd, in ruil voor de Jordaanse gevechtspiloot, vannacht nog worden omgebracht.

De 26-jarige Al-Kasasbeh stortte op 24 december met zijn F-16 neer boven de stad Raqqa in Syrië tijdens een missie van de Internationale Coalitie tegen IS. IS beweert echter zijn vliegtuig met een hittezoekende raket te hebben neergehaald, zegt de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Hij werd gewond gevangengenomen door militanten van de terreurgroep. Jordanië maakt deel uit van een internationale coalitie die IS bombardeert. 

Muath al-Kasasbeh was een telg van een invloedrijke clan, die trouw is aan het Jordaanse koningshuis. Sinds de gevangenname van al-Kasasbeh op 24 december, beklaagde zijn vader zich meerdere malen tegen de media dat hij vond dat de regering niet genoeg haar best deed voor zijn zoon.

5 De Jordaanse piloot werd op 24 december gevangen genomen nadat hij met zijn vliegtuig neerstortte boven Syrië.
rv De Jordaanse piloot werd op 24 december gevangen genomen nadat hij met zijn vliegtuig neerstortte boven Syrië.

Obama reageert scherp

Het Witte Huis heeft in een officiële verklaring de acties van IS streng veroordeeld. De Amerikaanse regering eist de onmiddellijke vrijlating van degenen die door de terreurgroep worden vastgehouden. De authenticiteit van de video wordt nog onderzocht, aldus een woordvoerder.

De Amerikaanse president Obama zegt dat als de video echt blijkt te zijn, het de overtuiging bij de coalitie tegen IS om de terreurorganisatie volledig te vernietigen alleen maar zal sterken. De video bewijst volgens hem de barbaarsheid van IS. "Welke ideologie IS ook aanhoudt, die ideologie is bankroet", aldus Obama tegenover persbureau Reuters.

De Jordaanse koning is op dit moment op bezoek in de Verenigde Staten. Vicepresident Joe Biden zou vandaag met hem gaan lunchen. De Jordaanse staatstelevisie meldt dat de koning per direct zijn bezoek afbreekt en zal terugkeren naar Jordanië.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders veroordeelt de "walgelijke moord" op de Jordaanse piloot. Hij betuigt zijn medeleven aan familie en vrienden en zegt dat België zich "met de internationale gemeenschap zal blijven inzetten voor de strijd tegen deze barbaarse terreur".

5 Obama vandaag tijdens een persconferentie.
AP Obama vandaag tijdens een persconferentie.
5
EPA

Lees meer