Medewerkers en experts van het Design Museum in Den Bosch bouwen aan de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’.
Rob Engelaar Medewerkers en experts van het Design Museum in Den Bosch bouwen aan de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’.

Exclusief voor abonnees

“Je wordt geen nazi als je naar een hakenkruis kijkt”

Expo over design uit Derde Rijk lokt controverse uit maar directeur museum vindt dat het bij de geschiedenis hoort

Een stalen helm met een hakenkruis, het enorme dressoir van Hitler, een ontwerptekening van een concentratiekamp: een expo in Den Bosch toont de symbolen van het ultieme kwaad. Nog voor de deuren opengaan, is de controverse al losgebarsten. Het museum zet extra beveiliging in en verbiedt foto’s. “Ook bij ons zou het gevoelig liggen.”

In het Design Museum in Den Bosch gaat zondag de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’ open. De titel intrigeert want bij design in een museum denk je eerder pakweg aan elegante Italiaanse meubelen of sierlijke Franse couture, niet aan swastika’s en SS-symbolen. Kon het verderfelijke nazi-regime van Adolf Hitler ook design voortbrengen? Ja, zo zegt directeur Timo de Rijk. “De swastika kan je niet weghalen uit de handboeken over historisch design.  Het ziet er fantastisch uit maar het hoort bij een ideologie die niet deugt”.

Je hebt 25% van dit artikel gelezen

24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • JOZEF CAVERNEELS

    De swastika (hakenkruis) ontstond d bij de romeinen is dus meer dan 2000 jaar oud. Dat stond destijds op de banieren van de legioenen en is dus niet van de twintigste eeuw.

  • DIRK VAN DESSEL

    Het gaat over "design" , tijd- en plaatsgebonden, niet over historische feiten

Lees meer