Emmanuel Macron verloor even zijn gebruikelijke 'cool'.
AFP Emmanuel Macron verloor even zijn gebruikelijke 'cool'.

“Jullie kennen de regels ook”: Macron maakt zich kwaad op Israëlische agenten omdat ze kerk niet willen verlaten

Emmanuel Macron heeft vanmiddag in Jeruzalem even zijn gebruikelijke cool verloren. De Franse president maakte zich kwaad op Israëlische veiligheidsagenten omdat ze de Sint-Annakerk niet wilden verlaten. Het gebouw is eigendom van Frankrijk. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Iedereen kent de regels”, sprak Macron op dwingende toon in het Engels. “Wat jullie net gedaan hebben, kan niet door de beugel. Ga naar buiten.”

“De regels zijn duidelijk, er hoeft niet geprovoceerd te worden. We blijven kalm. Ik heb net een prachtige wandeling achter de rug, respecteer gewoon de regels die nu al eeuwenlang bestaan. Ik kan u verzekeren dat ze onder mijn bewind niet zullen veranderen.”

Opstootje
In de voormiddag was er ook al een opstootje geweest. Toen een lid van de Israëlische veiligheidsdienst voor een tweede keer de kerk wilde binnengaan, werd hij tegengehouden door de Franse ordetroepen. Er ontstond zelfs even een gevecht. Voor Frankrijk staat de aanwezigheid van Israëlische agenten in de kerk gelijk aan provocatie.

Volgens Franse media verlieten de Israëli’s de kerk na de uithaal van Macron. De Franse president is in Jeruzalem voor een internationaal Holocaust-forum. Donderdag heeft hij een ontmoeting met president Reuven Rivlin en premier Benjamin Netanyahu.

Chirac

De scène met Macron doet terugdenken aan wat Jacques Chirac meemaakte in 1996. De toenmalige Franse president wilde toen ook enkel maar het gebouw binnenstappen van zodra de Israëlische militairen verdwenen waren. “Of willen jullie misschien dat ik opnieuw richting Frankrijk vlieg?”, klonk het. De episode bezorgde hem toen een zeker prestige in de Palestijnse gebieden.

29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kris Vansevenant

    Het lijkt er op dat iedereen wel eigendom heeft in het oude palestina...behalve de palestijnen dan natuurlijk.

  • thomas david

    Zou dit niet gewoon in scène gezet zijn?

Lees meer