Het Capitool in Washington.
AP Het Capitool in Washington.

“Klokkenluider VS komt niet getuigen voor Huis van Afgevaardigden”

De voorzitter van het impeachment-onderzoek van de Democraten Adam Schiff gaat niet in op het verzoek van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om de klokkenluider te verhoren. "Overbodig en onnodig", aldus Schiff in een brief aan de Republikeinse leider in het Huis Devin Nunes, waar nieuwszender CNN uit citeert.

Volgens de voorzitter is er nieuwer en overtuigender bewijs voor misdragingen van president Donald Trump, waardoor de getuigenis van de klokkenluider niet meer nodig is. Onder dat bewijs schaart Schiff ook de uitlatingen van Trump zelf deed over zijn gesprekken de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Dat en ander bewijs overtreft volgens Schiff ruimschoots het belang van de verklaring van de klokkenluider.

Een andere reden van Schiff om de klokkenluider niet op te roepen is volgens CNN de constante stroom bedreigingen van Trump en zijn aanhang aan de klokkenluider. De veiligheid van de persoon loopt volgens Schiff ernstig gevaar.

Republikeinen in het Huis hadden Schiff een lijstje met getuigen gestuurd van wie ze een verklaring willen horen in het kader van het impeachment-onderzoek tegen Trump. Onder hen is ook Hunter Biden, de zoon van de voormalige vicepresident Joe Biden. Of Biden wel komt getuigen is nog onbekend.

De klokkenluider is de anonieme functionaris die als eerste aan de bel trok wegens de vermeende druk die Donald Trump heeft uitgeoefend op zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski. De verwachting was al dat Schiff de meeste Republikeinse wensen naast zich neer zou leggen.

Trump liet zaterdag weten dat het Witte Huis vermoedelijk dinsdag de transcriptie vrijgeeft van een tweede telefoongesprek dat hij voerde met Zelenski. "Er komt nog een ander transcript aan dat heel belangrijk is", zei hij.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • DIRK VAN BRUSSEL

    We dwalen af. Het gaat om het feit dat Trump al dan niet bepaalde, ongeoorloofde, handelingen heeft uitgevoerd en waar al dan niet bewijzen van zijn. Wat de klokkenluider betreft is zijn relatie tot Biden van nul en geen belang. Het is niet de klokkenluider die wordt onderzocht !!

  • Karel Tichmann

    Iedereen weet dat de naam van de klokkenluider is Eric Ciaramella (33), hij werkte voor Obama en Biden, hij is CIA-analist en medewerker van de Nationale Veiligheidsraad. De naam van Eric Ciaramella verschijnt in een openbaar transcript van getuigenissen uitgegeven door Adam Schiff.

Lees meer