5 Maria Guadalupe Lopez Esquivel werd ook de 'dame des doods' genoemd.
RV Maria Guadalupe Lopez Esquivel werd ook de 'dame des doods' genoemd.

‘La Catrina’ liet met de glimlach agenten vermoorden, nu loopt topvrouw van drugskartel zelf in dodelijke val

Bij een raid van de Mexicaanse politie en het leger is Maria Guadalupe Lopez Esquivel (21) doodgeschoten. Ondanks haar jeugdige leeftijd stond ze aan het hoofd van een moordcommando van het befaamde drugskartel Jalisco New Generation. Onder haar leiding werden in oktober bijvoorbeeld nog heel wat agenten in een hinderlaag gelokt. Veertien politiemannen kwamen om tijdens het bloedbad in Aguililla, negen anderen raakten gewond. Een kogel in de nek is haar nu fataal geworden.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De jongedame met de bijnaam ‘La Catrina’ pakte op sociale media graag uit met haar knappe uiterlijk. Ze poseerde vaak genoeg met zware wapens, kwestie van haar status als nietsontziende crimineel nog extra in de verf te zetten.

5 Een Mexicaanse soldaat tilt de zwaargewonde vrouw op om haar in de helikopter te zetten. Niet veel later zou ze sterven.
Photo News Een Mexicaanse soldaat tilt de zwaargewonde vrouw op om haar in de helikopter te zetten. Niet veel later zou ze sterven.

Maar na een cruciale tip is het doek nu voor háár gevallen. De ordediensten vielen op 10 januari het safehouse binnen waar ze verbleef met andere gewapende kartelleden. Zeven misdadigers konden levend gevat worden, Esquivel is de enige die omkwam.

5
Photo News

Op beelden van sociale media -die we hier niet tonen- zijn haar laatste momenten te zien. De vrouw snakt naar adem, een agent probeert haar intussen te kalmeren. “Rustig maar... De helikopter is op komst. Je gaat het wel redden, probeer vol te houden”, luidt zijn boodschap. Enkele minuten nadat het toestel opsteeg, zou ze overleden zijn.

5 Maria Guadalupe Lopez Esquivel is 21 jaar geworden.
RV Maria Guadalupe Lopez Esquivel is 21 jaar geworden.

‘La Catrina’ kon zo’n steile opgang maken dankzij haar liefdesaffaire met die andere grote baas, Miguel ‘El M2' Fernandez. Jalisco New Generation begon furore te maken in 2013 en wordt nu algemeen beschouwd als het gevaarlijkste kartel in Mexico.

5
Photo News

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    In dat milieu zijn het doorgaans hele korte carrières.

  • Benny de Groot

    Zo jong en zij dacht waarschijnlijk een lange carriere te maken in dat milieu. Niet dus.

Lees meer