2
getty

“Legale kinderverkrachting”: Tina was 13 toen ze zwanger raakte van een 33-jarige man en met hem trouwde

In 23 Amerikaanse staten kunnen kinderen jonger dan 16 in het huwelijksbootje stappen. Dat zet ook de deur open voor kindermisbruik. Donna Pollard uit Kentucky getuigde eerder al in de pers hoe ze op haar zestiende trouwde met haar 29-jarige psychologische begeleider uit Tennessee, die haar daarna mishandelde: “Hij maakte een einde aan mijn kindertijd”. Ook Tina doet haar verhaal nu aan news.com.au: “Het was legale kinderverkrachting”.

Tina is een Amerikaanse die in 2007 op haar dertiende zwanger werd van een 33-jarige man. Hij werd niet beschuldigd van verkrachting, maar kreeg de toestemming om hetzelfde jaar nog in Louisville (Kentucky) met het tienermeisje te trouwen. De volgende tien jaren van Tina’s leven werden een hel. “Hij sloeg mij geregeld bont en blauw en verkrachtte mij constant”, zegt ze aan news.com.au. Ze wou enkel met de Australische nieuwssite praten als alleen haar voornaam zou worden vermeld. Het meisje kon destijds bij niemand terecht en zag geen uitweg. Toen ze wegliep, gaf hij haar aan als wegloper en bracht de politie haar terug bij hem. “Pas veel later begreep ik dat ik slachtoffer was van legale kinderverkrachting.”

Intussen is de minimumleeftijd voor een huwelijk in Kentucky op 17 gezet. Het gaat dan om huwelijken waarbij juridische toestemming mogelijk is. In alle staten, op twee na, is de minimumleeftijd om zonder voorafgaande toestemming te trouwen 18 jaar. Juridische toelating kan onder meer toegekend worden bij een zwangerschap, zoals in het geval van Tina. In zestien staten geldt voor die uitzonderingshuwelijken geen leeftijdslimiet. In principe kan een 40-jarige man er dus met een kinder jonger dan tien trouwen. In de praktijk hanteren rechters in al die staten wel het absolute minimum van 14 jaar voor jongens en van 12 jaar voor meisjes.

Verkrachting binnen het huwelijk wordt juridisch niet altijd meer als verkrachting beschouwd, legt Nicholas Syrett uit aan news.com.au. Hij is professor aan de Kansas University, gespecialiseerd in vrouwen- en genderstudies. “Een van de verwachtingen binnen het huwelijk is dat er seks plaatsvindt”, zegt hij. “Als je als kind gehuwd bent met een volwassene, wordt het niet gezien als een misdaad als de seks binnen dat huwelijk gebeurt.” Dat politici laten betijen heeft volgens de professor te maken met de algemene - maar bedrieglijke - overtuiging dat het huwelijk de beste oplossing is voor tienerzwangerschappen.

2 Donna Pollard.
Facebook Donna Pollard.

Tussen 2000 en 2015 traden meer dan 200.000 minderjarigen in de VS in het huwelijk, volgens een rapport uit 2017. 90 procent van hen waren meisjes uit verpauperde of uiteengevallen gezinnen. De meesten waren 16 of 17, maar er zaten ook kinderen van twaalf tussen.

Ook Donna Pollard, nu 34, zat in die statistieken. Ze richtte de hulporganisatie ‘Survivors’ Corner’ op voor volwassen slachtoffers van allerhande trauma’s. Zelf was ze slachtoffer van een kindhuwelijk. Op haar zestiende trouwde zee met een 29-jarige uit Tennessee. Twee jaar eerder was Pollard doorverwezen naar hem voor psychologische hulp in verband met de problemen binnen haar gezin. Maar in plaats van haar te helpen, verleidde hij de tiener van amper 14 tot een relatie. Met de toestemming van Pollards moeder kon hij al snel met haar trouwen en het jaar daarop beviel Pollard van een meisje. “Ik werd misbruikt door een kindhuwelijk”, zegt Pollard. “Hij mishandelde mij.”

Scheiden als minderjarige is een pak moeilijker, weet Pollard. Toen hij haar tegen de grond plakte en misbruikte terwijl hun babydochtertje erop stond te zien en moest lachen, beseft Pollard dat het moest stoppen. “Ik moest weg van hem of zij zou opgroeien met de gedachte dat het allemaal maar normaal is.” Op haar twintigste vroeg ze de scheiding aan. Het duurde nog jaren voor ze haar leven weer opgebouwd had.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Peggie Van Audenhove

    En dan maar protesteren tegen abortus; die Amerikanen doen zich heiliger voor dan de paus en heel preuts op tv maar in het echte leven zijn het vaak fanatieke gelovigen met sexueel afwijkende voorkeuren.

  • Mathias Hella

    Waanzin... gewoon waanzin.. wat voor een wereld

Lees meer