2 Een luchtaanval van de internationale coalitie op de Syrische stad Kobani, in oktober vorig jaar.
REUTERS Een luchtaanval van de internationale coalitie op de Syrische stad Kobani, in oktober vorig jaar.

"Luchtaanvallen hebben al meer dan 10.000 IS-strijders gedood"

Sinds de start van de luchtraids door de internationale coalitie tegen stellingen van de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië negen maanden geleden zijn al meer dan tienduizenden van deze "jihadisten" gedood, zo heeft het nummer twee van de Amerikaanse diplomatie, Antony Blinken, vandaag gezegd.

Op radiostation France Inter sprak Blinken over "enorme verliezen" in de rangen van de IS, met name meer dan 10.000 doden sinds het begin van de door de VS geleide campagne. "Dit zal uiteindelijk effect beginnen opleveren", stelde Blinken. Hij zei er niet bij of de verliezen in Irak, Syrië of beide zijn toegebracht.

Op de vraag of de strategie van de coalitie wel werkt - meer dan vierduizend raids op negen maanden konden de opmars van IS niet stuiten - zei Blinken dat er "wezenlijke vooruitgang" is geboekt. Vergeleken met negen maanden geleden controleert IS een kwart minder van het Iraakse grondgebied, is veel materieel vernietigd en zijn "veel aanhangers van IS geëlimineerd", aldus de bewindsman die wel de "veerkracht" van IS erkende.

2 Viceminister van buitenlandse zaken Anthony Blinken.
AFP Viceminister van buitenlandse zaken Anthony Blinken.

Lees meer