3 Archiefbeeld van de eerste lanceringspoging van "Mad" Mike Hughes nabij Amboy in Californië in 2018. Gisteren kwam de Amerikaan om het leven bij een nieuwe poging om zichzelf de ruimte in te schieten.
AP Archiefbeeld van de eerste lanceringspoging van "Mad" Mike Hughes nabij Amboy in Californië in 2018. Gisteren kwam de Amerikaan om het leven bij een nieuwe poging om zichzelf de ruimte in te schieten.

“Mad” Mike Hughes lanceert zichzelf met zelfgemaakte raket om te bewijzen dat de aarde plat is, maar komt om bij crash

De Amerikaanse stuntman Michael Hughes (64) – ook bekend als “Mad” Mike Hughes en “Rocketman” – is zaterdag omgekomen toen hij zichzelf de lucht in schoot met een zelfgemaakte raket. Hij wilde met de lancering bewijzen dat de aarde plat is. Maar dat bekocht hij met zijn leven.

Vier jaar geleden begon “Mad” Mike op plannen te broeden om zelf een raket te bouwen. Onder het motto “ik geloof niemand op zijn woord” wilde de zelfverklaarde ‘flatearther’ eens en voor altijd uitsluitsel krijgen over de vorm van onze planeet. “Denk ik zelf dat de aarde de vorm van een frisbee heeft? Ik geloof van wel”, liet hij verstaan in een video op Facebook. “Weet ik dat zeker? Nee. En daarom wil ik zelf de ruimte ingaan om het met m’n eigen ogen te zien.”

3 "Mad" Mike Hughes in 2018.
AP "Mad" Mike Hughes in 2018.

Durf

Na twee mislukte pogingen slaagde Hughes in maart 2018 boven de Mojavewoestijn in een eerste echte lancering met een zelfgemaakte stoomraket. Min of meer toch.

De waaghals slaagde erin aan een snelheid van zo’n 560 kilometer per uur een hoogte van 570 meter te bereiken, voor hij met zijn parachutes een onzachte landing maakte. “Ben ik blij dat ik het gedaan heb? Ja, dat denk ik wel”, zei hij na controle in het ziekenhuis. “Ik zal het morgen zeker voelen, ik zal niet uit mijn bed geraken. Maar ik kan vanavond wel gewoon naar huis, rustig iets eten en mijn katten zien.” 

In een gesprek met AP liet hij nog weten dat hij “het beu was dat mensen dachten dat hij niet zou durven”. “Ik vermande mezelf en heb het gedaan.”

3 Archiefbeeld van de eerste lanceringspoging van "Mad" Mike Hughes nabij Amboy in Californië in 2018.
photo_news Archiefbeeld van de eerste lanceringspoging van "Mad" Mike Hughes nabij Amboy in Californië in 2018.

Nieuwe poging

Zaterdag was het tijd voor poging nummer twee. Hughes wilde deze keer in de Californische woestijn met zijn stoomraket nog veel hoger geraken, 1.525 meter om precies te zijn. De lancering nabij Barstow werd gefilmd voor de nieuwe tv-serie ‘Homemade Astronauts’ van Science Channel. 

Helaas liep het al meteen mis. De parachute die ‘Rocketman’ tijdens zijn landing had moeten afremmen, schoot luttele seconden na opstijgen al open. Hughes zelf viel zonder parachute weer terug naar beneden en knalde hard op de grond. De man overleefde de crash niet.

24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Geert Vaelen

    @Gunther: Flat-Earthers zien wel dat alle hemellichamen rond zijn, alleen de Aarde zou volgens hen speciaal zijn en een platte schijf zijn. En ze vertikken het om de bewijzen te geloven want ze geloven niet in wetenschap. Maar iets zelf met eigen ogen gaan bekijken is ook wetenschap. Ze spreken zichzelf constant tegen en hebben tegenstrijdige modellen die niet eens samengegoten kunnen worden omdat ze in conflict liggen met mekaar.

  • Tristan De Smet

    Survival of the fittest (smartest)

Lees meer