4 De oudste zus van Siti, de 88-jarige Hasnah, met een foto van haar zus die meer dan veertig jaar geleden spoorloos verdween. "Ik hoop dat ik haar in mijn armen kan nemen voor ik sterf".
AFP De oudste zus van Siti, de 88-jarige Hasnah, met een foto van haar zus die meer dan veertig jaar geleden spoorloos verdween. "Ik hoop dat ik haar in mijn armen kan nemen voor ik sterf".

Maleisische slavin was al meer dan 40 jaar vermist

Eind jaren zestig raakte de familie van de Maleisische Siti Aishah Abdul Wahab elk spoor kwijt van de vrouw die toen in de twintig was. De vrouw die inmiddels 69 moet zijn, werd eind vorige maand bevrijd in Londen. Daar werd ze door een koppel ruim dertig jaar als slavin gevangen gehouden. Siti is ziek. "Ik ga haar in mijn armen nemen en huilen als ze naar huis komt", verklaart haar oudste zus.

Eén van de drie vrouwen die al die tijd in de Londense wijk Brixton opgesloten zaten is een Maleisische vrouw die in de jaren zestig verdween, zo maakte de politie vandaag bekend. De vrouw is nu 69 jaar.

Het gaat wel degelijk om Siti Aishah Abdul Wahab, zo bevestigt het hoofd van de Maleisische nationale politie op grond van informatie die hij van zijn Britse collega's kreeg.

Vreugdekreten
Die bevestiging zorgde voor vreugdekreten bij de familie van de vrouw, die al was gecontacteerd door Britse media maar niet zeker wist of één van de drie slavinnen wel degelijk Siti Aishah was.

"Ik ga haar in mijn armen nemen en huilen als ze naar huis komt", verklaart haar oudste zus, de 88-jarige Hasnah Abdul Wahab in de Maleisische krant The Star. "Ik dank Allah dat hij mijn gebeden heeft aanhoord en ik hoop dat ik haar kan terugzien voor mijn dood", zei de vrouw, met een foto van haar zus als jonge vrouw in haar handen. "We hebben heel lang naar haar gezocht".

Ook verdriet
Siti Aishah verliet Maleisië in 1968 en trok met haar Maleisische verloofde naar Groot-Brittannië. Nadat het koppel uit elkaar ging, verloor de familie elk contact met haar, zegt haar schoonbroer Mohamad. "Onze gevoelens zijn verdeeld. We zijn gelukkig omdat we ons familielid hebben teruggevonden, maar we zijn ook triest omdat we vernemen dat ze ziek is en dat ze meer dan dertig jaar opgesloten heeft gezeten".

Een andere zus van Siti, de 68-jarige Kamar Mahtum, is vanochtend vanuit Maleisië naar Londen vertrokken om er Siti te gaan opzoeken.

Eind oktober bevrijdde de politie naast Siti ook een Ierse vrouw van 57 jaar een Britse vrouw van dertig jaar. Het drietal werd als slavinnen ingezet door een koppel dat in de jaren zeventig als maoïstische militanten actief was.

4 Haar oudste zus heeft meer dan veertig deze foto van haar verdwenen zusje gekoesterd.
AFP Haar oudste zus heeft meer dan veertig deze foto van haar verdwenen zusje gekoesterd.
4
AFP
4 De schoonbroer van Siti: "We zijn gelukkig, maar tegelijk diep bedroefd".
AFP De schoonbroer van Siti: "We zijn gelukkig, maar tegelijk diep bedroefd".

Lees meer