Brandende kaarsen en bloemen voor de kerk in Charleston waar het drama zich afspeelde.
AFP Brandende kaarsen en bloemen voor de kerk in Charleston waar het drama zich afspeelde.

"Massamoorden in VS zijn zoals luchtvervuiling in China: het land is niet in staat het aan te pakken"

Wat is er toch aan de hand in de Verenigde Staten dat een blanke moordenaar zomaar een kerk kan binnenstappen en negen zwarte medemensen kan doodschieten? Het gerenommeerde magazine The Economist hekelt in een opmerkelijk editoriaal de Amerikaanse samenleving, waar "massamoorden als deze steeds gewoner worden".

"Tot gisteren werden er sinds 2006 279 massamoorden (moorden met vier of meer slachtoffers, TT) gepleegd", zo verwijst het magazine naar de database die door de krant USA Today wordt bijgehouden. "In vijf van de zes van zulke moorden zijn familieleden het slachtoffer, of is er ook sprake van een ander misdrijf, zoals een inbraak. De moord in Charleston gisteren lijkt echter te vallen onder de categorie 'public killing'."

Het leidt bij de redactie van The Economist tot een sombere conclusie. "Zullen massamoorden ooit zo onopmerkelijk zijn in Amerika dat politici zich comfortabel genoeg voelen om ze volledig te negeren? De regelmaat van massamoorden zorgt voor vertrouwdheid ermee. De rouw en woede die ermee gepaard gaan worden - bij hen die niet direct betrokken zijn - geritualiseerd en verdwijnen dan in het achtergrondgeluid. Die 'normalisering' maakt het nog minder waarschijnlijk dat Amerika's politieke systeem actie zal ondernemen om hun frequentie of dodelijkheid te verminderen."

"Wie in Amerika woont of het land bezoekt, kan de moorden misschien beter bekijken zoals je naar de luchtvervuiling in China kijkt: een endemisch lokaal gezondheidsrisico waarvan het land omwille van diepgewortelde culturele, sociale, economische en politieke redenen niet in staat is het aan te pakken. Al is die vergelijking ook niet helemaal eerlijk. China lijkt wel degelijk vooruitgang te maken in de luchtvervuiling", sneert het blad.

'De regelmaat van massamoorden zorgt voor vertrouwdheid ermee'

The Economist

Lees meer