Politie grijpt in na uit de hand gelopen finalefeest in Frankrijk.
EPA Politie grijpt in na uit de hand gelopen finalefeest in Frankrijk.

#MeTooFoot: Franse vrouwen betast in feestgedruis na WK finale: "Enige wat ik mij van overwinning kan herinneren, is dat ik seksueel ben lastiggevallen"

In het feestgedruis na de winst van Frankrijk op het WK voetbal zijn tientallen vrouwen geïntimideerd, aangerand of aangevallen. Dat melden ze op Twitter met de hashtag #MeTooFoot. De prefect van de politie van Parijs roept vrouwen die aangerand werden bij de feestelijkheden op aangifte te doen bij de autoriteiten.

Sinds zondagavond verschijnen de verhalen online: verschillende vrouwen beweren slachtoffer te zijn geworden van intimidatie of aanranding tijdens de viering van de overwinning van het Franse team op het WK. De incidenten spelen zich meestal af in Parijs, schrijven Franse media, maar ook in andere steden zoals Rouen of Lyon, in fanzones, bars of openbaar vervoer. De vrouwen beschrijven hoe ze werden beetgepakt bij borsten of billen, of hoe ze een tong in hun mond gedrukt kregen.

"Vreselijke avond"

Een vrouw onder de naam Kateya deelde als eerste ervaringen. "Ik zal jullie de vreselijke avond laten zien die mannen gisteravond bij vrouwen hebben veroorzaakt", schrijft ze, met screenshots van verhalen van slachtoffers. Na haar berichten regende het tweets van vrouwen die soortgelijke ervaringen hadden. Heel wat van die getuigenissen kregen de hashtag #MeTooFoot mee, een verwijzing naar de #MeToo-berichten die wereldwijd opdoken in de nasleep van de zaak-Weinstein en waarin vrouwen seksueel geweld aanklaagden.

Zo getuigt een Franse vrouw dat een man de chaos op de Champs-Élysées handig gebruikte om haar te betasten. "Het enige wat ik mij van de overwinning van Frankrijk kan herinneren, is dat ik seksueel ben belaagd." Een andere vrouw beschrijft dat een dronken man haar probeerde te zoenen. "Ik duwde hem weg en toen pakte hij me bij de nek. Hij zei: "We hebben gewonnen, wat had je dan gedacht?"

De politie had na de overwinning de handen vol aan geweldplegingen, rellen en plunderingen. De prefect van de politie van Parijs wil dat de vrouwen die aangerand werden aangifte doen bij de autoriteiten. "De feiten moeten bekend worden gemaakt bij de diensten, zodat er onderzoeken gevoerd kunnen worden. Onze diensten zullen uiteraard niet inschikkelijk zijn ten opzichte van de daders, wanneer die geïdentificeerd worden", zo verklaarde Michel Delpuech.

57 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Frank Jorissen

    @Said Harri Zelfs wanneer je op elkaar geplakt/gedrumd staat, is dat nòg geen reden om anderen ongepast te bepotelen. Wat voor een debiele uitleg geef jij er aan.

  • Thierry Vansweevelt

    Waar is den tijd da parijs romatisch was. Bedankt open grenzen, bedankt EU

Lees meer