Rv

"Moeten we Derde Wereldoorlog riskeren als Montenegro aangevallen zou worden?": Trump stelt fundamenten van NAVO opnieuw in vraag

Donald Trump heeft weer vraagtekens gezet bij het bijstandsprincipe van de NAVO, het zogenaamde artikel 5. Dat schrijft voor dat een aanval op een van de lidstaten een aanval is op alle lidstaten. In een interview met politiek commentator Tucker Carlson wees de Amerikaanse president op het risico dat een Derde Wereldoorlog kan ontstaan, enkel en alleen omdat een kleine bondgenoot zoals Montenegro aangevallen wordt. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het was Carlson zelf die het voorbeeld van Montenegro aanhaalde. "Stel dat dat land aangevallen wordt, waarom zou mijn zoon dan naar ginder moeten gaan?", luidde de vraag. "Ik begrijp wat je bedoelt", antwoordde Trump.  "Ik heb me die vraag ook al gesteld. Montenegro is een klein land met sterke mensen. Ze kunnen daar heel agressief worden. En voor je het goed en wel beseft, zit je in de Derde Wereldoorlog."

De Republikeinse senator John McCain nam zijn eigen president onder vuur na de uitzending van het interview. Hij was maandag ook een van de eersten die zware kritiek uitte op de gezamenlijke persconferentie die Trump en zijn Russische ambtgenoot Poetin in Helsinki hielden. "De mensen in Montenegro hebben moedig druk vanuit Poetins Rusland weerstaan en democratie omhelsd", twitterde McCain. "Door Montenegro aan te vallen en onze verplichtingen aan de NAVO in vraag te stellen, speelt de president enkel in de kaart van Poetin."

In een latere tweet wees McCain erop dat Poetin er in 2016 bijna in slaagde een "staatsgreep te plegen tegen de democratisch verkozen regering van Montenegro" en "een moordpoging pleegde op de eerste minister". "En dat allemaal om de toetreding tot de NAVO te verhinderen."

Een NAVO-woordvoerder probeerde Trumps uitspraken te minimaliseren. "Hij heeft in het verleden duidelijk gemaakt dat de Verenigde Staten volledig achter de NAVO staan en dat ons bondgenootschap sterk is", klonk het. 

In zijn campagne noemde Trump de NAVO nochtans "ouderwets". Het was pas na enkele maanden in zijn presidentschap dat Trump zich duidelijk vóór artikel 5 uitsprak.

49 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Silvy Broux

    Weer zo'n sensatie verhaal ik ga toch eens de bronnen checken

  • Christine Laevers

    Als Montenegro zou aangevallen worden, is dit puur voorspel. Trump speelt hier de kaart van Putin. Waarom weet ik niet. Er is Letland, Estland en Litouwen ... landen waar geen kat over spreekt. De NAVO, hoe oubollig ook, moet blijven.

Lees meer