2 De Democratische gouverneurskandidaat Andrew Gillum (foto) gaf eerder zijn nederlaag toe, maar merkt nu op dat er nog veel stembrieven niet geteld werden, meer dan aanvankelijk gedacht en overweegt een hertelling.
Photo News De Democratische gouverneurskandidaat Andrew Gillum (foto) gaf eerder zijn nederlaag toe, maar merkt nu op dat er nog veel stembrieven niet geteld werden, meer dan aanvankelijk gedacht en overweegt een hertelling.

“Mogelijk hertelling”: resultaten midterms ter discussie in Florida en Georgia

De resultaten van de tussentijdse parlementsverkiezingen (midterms) in de VS worden zowel in Florida als in Georgia betwist. In Florida komt er waarschijnlijk een hertelling, voor zowel de senaatszetel als het gouverneurschap. Het stemmenverschil tussen de kandidaten is te klein. 

In Georgia weigert de gouverneurskandidate voor de Democraten, de Afro-Amerikaanse Stacey Abrams, haar nederlaag te erkennen. Tegen zittend gouverneur Brian Kemp werd de avond van de verkiezingen al een klacht ingediend.

In Florida bepaalt de wet dat bij een stemmenverschil van minder dan een half procent tussen de kandidaten, er automatisch een hertelling moet gebeuren. Bij een verschil van 0,25 procentpunt moet de hertelling zelfs manueel gebeuren en dat kan weken aanslepen. Dergelijke taferelen speelden zich al eens af in 2000, bij de presidentsverkiezingen tussen Al Gore en George W. Bush. Die laatste won uiteindelijk het pleit, na tussenkomst van het Hooggerechtshof.

“Hertelling nodig”

Nu blijkt dat de Democratische senator Bill Nelson slechts 0,22 procentpunt minder stemmen achter zijn naam kreeg dan zijn Republikeinse tegenhanger Rick Scott. Die laatste riep zichzelf tot overwinnaar uit. "Maar rekening houdend met de omvang van Florida, menen we dat het resultaat van de verkiezingen nog niet gekend is en er een hertelling nodig is", verklaarde de advocaat van Nelson, Marc Elias, donderdag.

En ook voor het gouverneurschap in Florida is het nagelbijten. De Democratische kandidaat Andrew Gillum gaf eerder zijn nederlaag toe, maar merkt nu op dat er nog veel stembrieven niet geteld werden, meer dan aanvankelijk gedacht. Het verschil tussen hem en zijn Republikeinse rivaal Ron deSantis is miniem, met respectievelijk 49,15 procent en 49,62 procent. Het team van Gillum sluit niet uit dat ze toch een hertelling zullen vragen. Ze stelden zelfs al een advocaat aan: Barry Richard, die in 2000 George W. Bush verdedigde.

lees verder onder de foto:

2 Stacey Abrams en Brian Kemp.
AFP Stacey Abrams en Brian Kemp.

Mogelijke belangenvermenging in Georgia

In de naburige staat Georgia riep Republikein Brian Kemp zichzelf gisteren tot winnaar uit. Maar zijn rivale Stacey Abrams, die gehoopt had de eerste zwarte vrouwelijke gouverneur van het land te worden, weigert haar nederlaag te erkennen. 

Volgens Abrams misbruikte Kemp zijn positie als 'secretary of state' om bepaalde kiezers te beletten hun stem uit te brengen. Zo konden tienduizenden, vooral zwarte kiezers, zich niet registreren vanwege de verstrengde wetgeving rond hun identificatie. Er werd een klacht ingediend tegen Kemp wegens belangenvermenging. 

De klagers vragen dat de zittende gouverneur een vervanger aanduidt voor Kemp om nieuwe verkiezingen te coördineren als de resultaten te dicht bij elkaar liggen. Abrams behaalde 48,73 procent van de stemmen tegen 50,33 procent voor Kemp. "Maar nog niet alle stemmen zijn geteld. Hoe kan men dan de overwinning claimen?", aldus haar advocaat, John Chandler.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Conny Van den Bosch

    speel nooit "mens erger je niet" met Democraten, het zijn zo'n slechte verliezers dat je je wel moet ergeren.

  • Roger Boni

    Vorige keer hebben de democraten telkens het deksel op hun neus gekregen. Er was nu terug sprake van ernstig bedrog door de democraten. Weinig van gezien en gehoord in de reguliere media.

Lees meer