2 De verwoestende aanslag in Mogadishu.
AP De verwoestende aanslag in Mogadishu.

"Nederlander in Mogadishu eerder betrokken bij aanslagen"

De Nederlandse Somaliër die afgelopen week een zelfmoordaanslag pleegde op een hotel in de hoofdstad Mogadishu, was eerder betrokken bij aanslagen. Uit artikelen van Somalische media blijkt dat Ismail Muse Ahmed Guled al eerder een aanslag wilde plegen op een hotel in de stad. Ook was hij degene die achter de aanslag zat in Djibouti, waarbij in 2014 zes Nederlandse militairen gewond raakten.

Gisteren meldde het Franse persbureau AFP dat Guled samen met een vrouw, Lula Ahmed Dahir, de aanslag pleegde die vrijdag zeker 25 mensen het leven kostte. Beiden hadden een Nederlands paspoort. Guled zou in Tilburg hebben gewoond.

Guled zou eerder een terrorist hebben begeleid die een zelfmoordaanslag met een laptop vol explosieven wilde plegen in een hotel. De aanslag mislukte. Guled werd herkend op beelden, gemaakt door beveiligingscamera's.

De aanslag op een restaurant in Djibouti lukte wel. Guled zou het brein zijn achter de aanslagen op een restaurant waar veel westerse toeristen komen. Zes Nederlandse militairen raakten lichtgewond, net als enkele andere aanwezigen. Twee mensen kwamen om het leven. De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd opgeëist door al-Shabaab, dezelfde terreurgroep die ook de aanslag van afgelopen vrijdag claimde.

2 Bij de aanslag kwamen zeker 25 mensen om.
EPA Bij de aanslag kwamen zeker 25 mensen om.

Lees meer