Een bankpas van Bunq in de kleuren van de regenboog
Bunq Een bankpas van Bunq in de kleuren van de regenboog

“Nederlander zwaar mishandeld in India om bankkaart in regenboogkleuren”

Een Nederlander (29) is zwaar mishandeld in India nadat hij met een regenboogkleurige bankkaart van de Bunq-bank betaalde. Een groep mannen dacht dat de Nederlander homoseksueel was, en viel hem daarom aan.

Volgens NRC haalde de Nederlander zijn kaart tevoorschijn om een lunch te betalen in de Noord-Indiase stad Lucknow. Een groep van zo'n tien mannen dacht vanwege de kleuren van de bankkaart - de regenboog is het symbool van de LHBT-gemeenschap - dat de man homoseksueel was. Zij begonnen homofobe opmerkingen te maken en gooiden de man op de grond. 

De Nederlander werd zwaar mishandeld door de groep. Hij liep ernstige kneuzingen op aan zijn gezicht. Hij is opgenomen in het ziekenhuis en moet daar ter observatie nog een nacht blijven. Het is niet bekend of er mensen zijn aangehouden naar aanleiding van de mishandeling.

Bunq betreurt het incident enorm, zegt woordvoerder Bianca Zwart. “We zijn heel erg geschokt. Voor zover wij weten, is zoiets nog nooit eerder gebeurd.”

Het bedrijf denkt er niet aan om de look van de bankkaart te veranderen, laat topman Ali Niknam in een statement op internet weten. Niknam zegt weleens opmerkingen te krijgen over het feit dat het bankpasje van Bunq wel wat minder gay zou mogen zijn. “Alsof gay op de een of andere manier iets slechts zou kunnen zijn.”

Woordvoerder Zwart: “We vinden het heel belangrijk dat iedereen trots is op wie hij of zij is. Dus aan de bankkaarten gaan we niets veranderen.”

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Tommy Verstraeten

    Jo VC - Regenboogvlag holebi sinds jaren 70 - regenboogvlag door anderen: reeds tijdens de Duitse Boerenoorlog van 1524-1525 gebruikt. Ook de de International Co-operative Alliance (ICA) heeft als symbool de regenboogvlag. Greenpeace heeft ook een regenboogvlag maar dan in vijf kleuren. En de Joodse autonome oblast in het zuidoosten van Rusland, nabij de Chinese grens, voert sinds oktober 1996 een witte vlag met regenboog in, en de vredesbeweging heeft ook een regenboogvlag als symbool.

  • Jo Van Caenegem

    Het gaat om kleurtjes begot. Toevallig hebben de homobewegingen dat de laatste jaren gebruikt, symbolisme is de dood van de mensheid.

Lees meer