De president van Tanzania,  John Pombe Magufuli.
AFP De president van Tanzania, John Pombe Magufuli.

"Nederlandse EU-gezant uit Tanzania gezet"

De regering van Tanzania heeft de Nederlandse topdiplomaat Roeland van de Geer het land uitgezet. Dat meldt de Indian Ocean Newsletter, een krant die als betrouwbaar en onafhankelijk wordt gezien. Dat schrijft de Nederlandse krant De Telegraaf.

Van de Geer is het hoofd van de diplomatieke delegatie van de Europese Unie. Hij staat bekend om zijn "openhartigheid" en "mondigheid" en zou te openlijk kritisch zijn geweest over het thema mensenrechten.

lees verder onder de tweet:

Lokale media wijzen op een eerder statement van de EU, waarin lidstaten werden aangemoedigd om de "recente ontwikkelingen" in Tanzania te hekelen die "democratische rechten ondermijnen".'

Dat statement volgde op de dood van een studente, de aanval op een oppositiefiguur en de vermissing van meerdere journalisten.
Waarom Van de Geer daadwerkelijk is weggestuurd, is niet duidelijk. 

Zieke Máxima

De Rijksvoorlichtingsdienst ontkent "stellig" dat het besluit van de Nederlandse koningin Máxima, die een bezoek aan het land namens de VN moest afzeggen wegens darmklachten, iets met de maatregel te maken heeft.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer