2 Koningin Wilhelmina gefotografeerd tijdens een gala-diner in het paleis met de regering in 1956.
ANP Koningin Wilhelmina gefotografeerd tijdens een gala-diner in het paleis met de regering in 1956.

“Nederlandse koningin Wilhelmina overwoog ruil met nazi’s om koning Leopold te redden”

De Nederlandse koningin Wilhelmina heeft aan het einde van de Tweede Wereldoorlog aan haar minister van Buitenlandse Zaken gevraagd of er een ruil mogelijk was met de nazi’s. Dat meldt de Nederlandse krant Trouw vandaag. Ze maakte zich zorgen over het lot van onze koning Leopold III die met zijn gezin in Oostenrijk gevangen werd gehouden door de Duitsers. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Wilhelmina zou daarom in maart 1945 aan minister Eelco van Kleffens hebben gevraagd om via het Vaticaan “af te tasten” of hoge nazi’s een vluchtweg kon worden geboden in ruil voor de vrijlating van de Belgische koning en zijn familie. Volgens Trouw blijkt dat uit een bundel met originele oorlogsdagboeken van Van Kleffens, die vandaag verschijnt onder de titel: ‘Majesteit, U kent het werkelijke leven niet’.

Wilhelmina ondernam haar actie na een gesprek met de Belgische koningin-moeder Elisabeth, die zich grote zorgen maakte over het lot van haar familie. In 1944 werden Leopold en zijn gezin, na de invasie van Normandië, gedeporteerd naar Duitsland en later naar Oostenrijk, waar ze een jaar later uiteindelijk in de buurt van Salzburg door de Amerikanen bevrijd zouden worden.

Wereldvreemd

Over dat gesprek is overigens al wel eerder geschreven, zegt historicus Michael Riemens in de krant. Wat er uiteindelijk met het verzoek is gebeurd, wordt niet duidelijk uit Nederlandse bronnen, zegt hij. 

Van Kleffens was tijdens de oorlog een van de weinige leden van het Nederlandse oorlogskabinet met een redelijke vertrouwensband met Wilhelmina. De minister vond de koningin behoorlijk wereldvreemd. De boektitel ‘Majesteit, U kent het werkelijke leven niet’ verwijst daarnaar.

2 Koning Leopold III in 1935.
Photonews Koning Leopold III in 1935.

21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Anne Henk Bloemhoff

    Beste mevrouw Debie. Wat denkt u dat er gebeurd was met die rijkdom als het in Duitse handen was gevallen? Even nadenken voordat u iets typt. Het is algemeen bekend dat Wilhelmina niet wegwilde, maar haar adviseurs waren allemaal voor evacuatie. Daarnaast moest in Nederland alles binnen 5 dagen geregeld worden omdat ze onder de voet werden gelopen. Die negativiteit ten opzichte van wat mensen in oorlog doen vind ik nogal wat: wij zijn zeker heiliger dan de paus?(in dit geval echt).

  • Maurice Verstuyf

    Beide koningshuizen hebben Duits bloed en veel goud uit de koloniën.

Lees meer