Somalische beveiligers bij het hotel waar gisteren een aanslag gepleegd werd.
EPA Somalische beveiligers bij het hotel waar gisteren een aanslag gepleegd werd.

"Nederlandse pleegde aanslag hotel Somalië"

Een Nederlandse vrouw heeft gisteren de zelfmoordaanslag op een hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu gepleegd. Dat meldde de Somalische zender Radio Dalsan gisterenavond. De terroriste zou als receptioniste in het hotel hebben gewerkt. Over haar identiteit is niets bekend.

Bij de aanslag kwamen meer dan twintig mensen om het leven. Onder de doden zijn twee leden van het Somalische parlement. De verantwoordelijkheid is opgeëist door de fundamentalistische groep al-Shabaab.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is "bekend met de berichten, maar kan niets bevestigen", aldus een woordvoerster gisterenavond.

Eerder deze maand zou een Amsterdammer een zelfmoordaanslag hebben gepleegd in het Iraakse Fallujah. In een radiouitzending van Islamitische Staat werd de Nederlander aangeduid als Abu Abdul Rahman al-Hollandi. Het zou gaan om Lotfi S. Hij werd vorig jaar opgepakt na een anti-Israëldemonstratie op de Hoefkade in de Haagse Schilderswijk.

In november blies de 19-jarige Sultan Berzel uit Maastricht zichzelf op bij een politiehoofdkwartier in Bagdad. Daarbij vielen doden en gewonden. Berzel was bekend als Abu Abdullah al-Hollandi. In 2013 bliezen twee Nederlanders zichzelf op. Een deed dat in Irak, de ander in Syrië.

Lees meer