5 Carola Rackete, de Duitse kapitein van een reddingsschip van de ngo Sea Watch, botste eind vorige maand tegen een Italiaanse politieboot toen ze wou aanmeren in Lampedusa. Aan boord van de Sea Watch 3 zaten veertig geredde migranten. Rackete werd enkele dagen in hechtenis genomen.
REUTERS Carola Rackete, de Duitse kapitein van een reddingsschip van de ngo Sea Watch, botste eind vorige maand tegen een Italiaanse politieboot toen ze wou aanmeren in Lampedusa. Aan boord van de Sea Watch 3 zaten veertig geredde migranten. Rackete werd enkele dagen in hechtenis genomen.

‘Ngo's die migranten redden op Middellandse Zee tot 1 miljoen euro beboeten’: Italiaans wetsontwerp stap dichterbij

In Italië kunnen hulporganisaties op zee in de toekomst met boetes tot 1 miljoen euro bestraft worden wanneer ze zonder toelating met hun schepen de Italiaanse wateren binnenvaren. De Kamer van Afgevaardigden - het Italiaanse lagerhuis - heeft het licht op groen gezet voor het omstreden wetsontwerp. Italië vergroot met die wet de druk op ngo's  die migranten redden in de Middellandse Zee.

De tekst werd goedgekeurd door 322 parlementsleden. Er stemden ook negentig volksvertegenwoordigers tegen het ontwerp, dat de overheid ook de mogelijkheid geeft om het schip in beslag te nemen bij een overtreding van het invaarverbod.

Op basis van een noodbesluit dat in juni was aangenomen, konden er al boetes van 10.000 tot 50.000 euro worden uitgeschreven wanneer de kapitein van een reddingsschip zonder toestemming de Italiaanse wateren binnenvaart. Dat veiligheidsdecreet was ingevoerd op initiatief van minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, van de extreemrechtse partij Lega. 

Het noodbesluit van Salvini moet nu worden omgezet in een wet. Daardoor is de tekst via het parlement moeten passeren, waar de scherpe kantjes nog wat verder werden aangescherpt. De tekst moet wel nog worden goedgekeurd door de Senaat, maar grote problemen worden daar niet verwacht. De regeringscoalitie - Lega en de populistische Vijfsterrenbeweging - beschikt ook daar over een meerderheid.

Eind juni, kort nadat het noodbesluit in werking was getreden, was de Duitse kapitein Carola Rackete al illegaal Italië binnengevaren met het reddingsschip Sea-Watch 3. Volgens de ngo Sea Watch kreeg zij een boete van 16.666 euro opgelegd. Haar advocaat is daartegen in beroep gegaan. 

Lees ook:  Salvini beschuldigt Parijs van “huichelarij” na eretekens voor kapiteins reddingschip

5 Rackete verscheen maandag voor de rechter in het Sicilaanse Agrigento. “Levens redden op zee is geen misdaad”, luidde het opschrift op dit spandoek.
AFP Rackete verscheen maandag voor de rechter in het Sicilaanse Agrigento. “Levens redden op zee is geen misdaad”, luidde het opschrift op dit spandoek.
5 Het wetsvoorstel is een initiatief van binnenlandmnister Matteo Salvini van de extreemrechtse regeringspartij Lega.
AP Het wetsvoorstel is een initiatief van binnenlandmnister Matteo Salvini van de extreemrechtse regeringspartij Lega.
5 Carola Rackete en haar advocaat Alessandro Gamberin stonden maandag kort de pers te woord.
AFP Carola Rackete en haar advocaat Alessandro Gamberin stonden maandag kort de pers te woord.
5 Een reddingssloep van Sea Watch vaart tot aan een opblaasboot met vluchtelingen op de Middellandse Zee. Foto uit april 2019.
AP Een reddingssloep van Sea Watch vaart tot aan een opblaasboot met vluchtelingen op de Middellandse Zee. Foto uit april 2019.

54 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marianne Van den Lemmer

    En schepen aan de ketting en verbeurdverklaren. Fantastisch!!

  • Paul Vanmaldeghem

    Louis Bouduin, het gaat niet om recht te hebben of niet. Het gaat hem om het feit dat er in Europa al 5 miljoen werklozen zijn en onze sociale zekerheid elk jaar meer en meer van de inkomsten opslorpt. De belastingdruk in Europa zit op het maximum, waar moet het geld voor die opvang dan vandaan komen? Zich de vraag stellen wie dit allemaal gaat blijven bekostigen heeft niets met fascisme te maken, eerder met gezond verstand en realiteitszin.

Lees meer