"Niet meer dan 46 doden" bij onderdrukking protesten volgens Soedanese overheid

Bij de onderdrukking van de protestbeweging deze week in Soedan zijn "niet meer dan 46 doden" gevallen. Dat heeft de Soedanese overheid verklaard in een eerste voorlopige balans. Ze spreekt zo de hogere cijfers tegen van een commissie die aanleunt bij de manifestanten. 

Het ministerie van Volksgezondheid "heeft ontkend dat het aantal doden bij de recente evenementen boven de honderd ligt en verzekert dat het cijfer niet hoger ligt dan 46", aldus het officiële persagentschap Suna.

Volgens een medische commissie is het aantal doden opgelopen tot 108 en zijn 500 mensen gewond geraakt sinds maandag, toen een sit-in voor het hoofdkwartier van het leger door de ordetroepen uit elkaar werd geslagen. De oppositie spreekt van "een bloedbad" door "milities" van de militaire raad.

In Soedan vinden sinds december ongeziene volksprotesten plaats, die hebben geleid tot het ten val brengen door het leger van president Omar al-Bashir in april. De protesten zijn sindsdien echter niet gestopt: de manifestanten eisen nu de overdracht van de macht door het leger aan het volk.

Het leger en de oppositie zijn op 20 mei gesprekken begonnen over het vormen van een overgangsregering. Beide kanten willen aan het hoofd komen te staan van die overgang, die drie jaar zal duren. 

De gewelddadige repressie van het leger heeft tot kritiek geleid van de secretaris-generaal van de VN, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Bondgenoten van het leger, onder wie Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, hebben de repressie niet veroordeeld, maar wel opgeroepen tot een dialoog tussen de militairen en de manifestanten. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer