2
AFP

"Nigeriaans leger was op de hoogte van ontvoeringsplan"

De Nigeriaanse terroristische groep Boko Haram wil de meer dan 200 schoolmeisjes die het heeft ontvoerd, ruilen tegen gevangenzittende kameraden. Dat zou Shehu Sani gezegd hebben. Sani was eerder betrokken bij onderhandelingen met de terreurgroep in het noordoosten van het land. Amnesty International beschuldigt het Nigeriaanse leger er ondertussen van een waarschuwing over het ontvoeringsplan in de wind te hebben geslagen.

De tienermeisjes werden ruim drie weken geleden ontvoerd tijdens een nachtelijke aanval op een school in Chibok in het noordoosten van Nigeria.

Sani denkt dat het dreigement van de leider van de groep, Abubakar Shekau, om de meisjes aan strijders "uit te huwelijken" of als slaven te verkopen, duidelijk aangeeft dat hij iets terug wil voor de slachtoffers. Als Shekau zegt dat hij ze wil verkopen, betekent dat dat er iets te regelen moet zijn, aldus Shehu Sani. In het feit dat hij niet dreigt ze te vermoorden, ziet hij een positief teken. Sani waarschuwde dat militaire reddingsacties waarschijnlijk erg tragisch aflopen.

Waarschuwing
Amnesty International stelt intussen dat het Nigeriaanse leger een waarschuwing vooraf over de ontvoering van de tieners in de wind heeft geslagen. Volgens de mensenrechtenorganisatie was het leger 4 uur van tevoren gewaarschuwd. De mensenrechtenorganisatie zegt dat te hebben gehoord van meerdere betrouwbare bronnen. "Het feit dat Nigeriaanse veiligheidstroepen wisten van de ophanden zijnde aanval door Boko Haram, maar niet onmiddellijk actie ondernam, zal de binnenlandse en internationale verontwaardiging over deze verschrikkelijke misdaad alleen maar versterken", aldus Netsanet Belay van Amnesty.

2 De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan.
REUTERS De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan.

Volgens de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan zijn de ontvoerde meisjes waarschijnlijk nog in het land. Hij gelooft niet dat ze naar buurland Kameroen zijn overgebracht, zoals werd gevreesd. "Als ze zo'n groot aantal meisjes naar Kameroen zouden brengen, dan hadden mensen dat wel gezien", aldus Jonathan. "Ik geloof dus dat ze nog in Nigeria zijn."

Wereldwijde hulp
De president kreeg eerder kritiek voor zijn trage reactie op de ontvoering. Inmiddels is wereldwijd met verontwaardiging gereageerd op de ontvoering door de radicale beweging Boko Haram. In het land arriveert ook steeds meer buitenlandse hulp. Een team Britse experts kwam vandaag aan. Onder hen zijn diplomaten, medewerkers van het ministerie van Defensie en hulpverleners. Een Amerikaans arriveerde gisteren al. De Britse premier David Cameron noemde de ontvoering in een interview met de nieuwszender Sky News "gruwelijk" en een "daad van puur kwaad".

Lees meer