Ongedateerde foto van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
AP Ongedateerde foto van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

“Noord-Korea schort plannen voor militaire actie tegen Zuid-Korea op”

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft besloten militaire plannen voor actie tegen Zuid-Korea op te schorten. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

De afgelopen tijd zijn de spanningen tussen beide Korea's weer flink opgelopen nadat het Noorden vorige week een gezamenlijk verbindingsbureau aan zijn kant van de grens opblies, de dialoog had beëindigd en met militaire actie dreigde.

Overlopers

Het regime in Pyongyang is woest over groepen Noord-Koreaanse overlopers die naar het zuiden zijn gevlucht en pamfletten met propagandaboodschappen over de grens vanuit Zuid-Korea blijven sturen. Het gaat vaak om pamfletten met kritiek op Kim, die worden vastgemaakt aan ballonnen of in flessen te water worden gelaten.

Sancties

De inter-Koreaanse relaties staan al maanden onder druk, na de mislukte top in Hanoi tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump in februari 2019. De bijeenkomst liep vast op de vraag wat Noord-Korea zou willen opgeven aan nucleaire militaire aspiraties in ruil voor een versoepeling van de sancties tegen het land. Vorige week bereikten de spanningen een nieuw hoogtepunt met de explosie van het grenskantoor.

Lees ook: Hoe een Noord-Koreaanse soldaat op de vlucht sloeg met zijn gevangene (+)

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Paul Hendriks

    Zet de grenzen maar eens open, binnen de kortste keren is de bevolking in noord-Korea gehalveerd.

Lees meer