Hilde Vautmans (Open Vld).
RV Hilde Vautmans (Open Vld).

"Onaanvaardbaar" dat Johnson betaling brexit-factuur in twijfel trekt

Dat Boris Johnson, de mogelijke opvolger Theresa May als Brits premier, wil weigeren om de brexit-scheidingsfactuur van 39 miljard pond te betalen, is "onaanvaardbaar". Dat heeft Europarlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) gezegd in De Ochtend. "Hij speelt met de geloofwaardigheid van heel het Verenigd Koninkrijk", aldus Vautmans. Als Johnson voet bij stuk zou houden, moet de betaling van de factuur volgens Vautmans juridisch afgedwongen worden.

Voormalig Brits minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, een van de mogelijke opvolgers van van Theresa May als Brits premier, liet afgelopen weekend optekenen dat hij weigert de "echtscheidingsrekening" van 39 miljard pond te betalen, tenzij betere brexit-voorwaarden worden aangeboden. Dat Johnson de betaling van die factuur nu in twijfel trekt, is volgens Open Vld-politica Vautmans "onaanvaardbaar". "Aangegane engagementen moeten afgelost worden", aldus Vautmans. Als Johnson toch zou blijven weigeren, dan "gaan we dat afdwingen, er zijn genoeg juridische mogelijkheden".

Vautmans hoopt wel dat de uitspraken ook passen in de campagnetaal die momenteel aan de overkant van het Kanaal wordt gebruikt. "Ik hoor Johnson heel stoere taal gebruiken. Maar als hij premier wordt, moet hij toch ook rekening houden met de wil van de burgers. En de Britten beseffen ook dat een 'no deal' niet in hun belang is. Ik denk dat de soep niet zo heet gegeten zal worden als ze wordt opgediend."

Afgelopen weekend raakte ook bekend dat bedrijven niet moeten rekenen op meer hulp van de Europese Unie om de gevolgen van een no deal te compenseren. Dat een document daarover uitlekte in de Britse pers, is volgens Vautmans geen toeval. "De Britten hopen dat de EU toegeeflijker zal worden voor hun eisen", aldus Vautmans.

Volgens de Open Vld-politica moet alles op alles gezet worden om een no deal te vermijden. Maar dan moet men aan Britse kant dringend eens duidelijk maken "wat ze willen". "Er zijn heel wat scenario's weggestemd. We weten wel wat ze niet willen, maar niet wat ze wel willen." Een onderhandeld akkoord op basis van de huidige tekst, is volgens haar de beste piste. "Wat op tafel ligt, is het best haalbare om de schade aan beide kanten van het Kanaal te beperken.”

“Verkiezing van nieuwe premier verandert niets aan wat op tafel ligt”

De verkiezing van een nieuwe eerste minister in Groot-Brittannië “verandert niets aan wat er al op tafel ligt”. Dat zegt een woordvoerder van de Europese Commissie. Op de uitspraken van kandidaat-leider voor de Conservatieve partij Boris Johnson van afgelopen weekend - dat hij de scheidingsfactuur van 39 miljard pond niet wil betalen - reageert de EU verder niet.

Nu Theresa May officieel is opgestapt, ligt de weg naar een nieuwe leider van de Conservatieve partij wagenwijd open. Boris Johnson is één van de tien genomineerde kandidaten. De flamboyante oud-minister van Buitenlandse Zaken zei afgelopen weekend in een interview met de krant The Sunday Times dat hij als hij verkozen wordt, niet van plan is de scheidingsfactuur van 39 miljard pond aan de EU te betalen. De betaling van de factuur was eerder al afgesproken met Theresa May.

Volgens de Europese Commissie verandert de leiderschapsverkiezing in Groot-Brittannië “niets aan wat er al op tafel ligt”. Dat zei een woordvoerder dinsdagmiddag na afloop van het dagelijkse persmoment van de Commissie. “Iedereen weet wat op tafel ligt, dat is onderhandeld door de Commissie en goedgekeurd door alle lidstaten. De verkiezingen van een nieuwe eerste minister zal dat niet veranderen. Dat is een neen”, klonk het. Verder onthoudt de Europese Commissie zich van commentaar, klonk het.

27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Erwin Van Roy

    Devlieger zonder de EU moest je steeds geld wisselen. In her buitdnland zou je u blauw betalen aan bellen smsen of internetten. Vrij handelen was er niet en op reis kon je maar beperkt zaken invoeren en soms nog extra btw betalen om het binnen te brengen. Stop met u zever Belgiė zou zonder de EU niets meer betekenen.

  • piet devlieger

    Alan Janssen, ik heb mijn hele leven in de internationale handel gewerkt. Zonder de EU deden we gouden zaken en verdienden we pakken geld. Het enige wat goed is aan de EU is de Euro zodat we niet meer rekenen met Duitse Marken, Guldens, Franse en Zwitserse Franken, Pesetas enz. Stop aub eens met al die onheilsverklaringen. Zonder de EU zou de Belgische industrie weer flexibel en agiel kunnen inspelen op de internationale markten zonder het betonblok aan het been waar we nu mee zitten.

Lees meer