6 Terwijl hulpverleners met zwaar materiaal proberen een 5-jarige jongen onder het muin te halen, nemen twee agenten volop selfies.
Screenshot Hart van Nederland / ANP Terwijl hulpverleners met zwaar materiaal proberen een 5-jarige jongen onder het muin te halen, nemen twee agenten volop selfies.

“Onacceptabel”: agenten maken selfies terwijl kleuter onder puin van ingestort pand ligt

Een vijfjarige jongetje dat urenlang gekneld zat onder de puinhopen van een ingestort pand in het Nederlandse Coevorden is rond 20 uur bevrijd uit zijn benarde positie. Het kind is volgens in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis gebracht. Het pand stortte in na een explosie. Zijn vader was enkele uren eerder bevrijd. Opmerkelijk: terwijl de jongen nog onder het puin lag, maakten twee agenten volop selfies. “Onacceptabel”, reageert de politie. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Omstanders applaudisseerden toen het jongetje door hulpdiensten naar buiten werd gedragen. De vader van het kind werd ‘s middags kort nadat er in de grillroom aan de Sallandsestraat een explosie plaatsvond al uit het pand gehaald. De brandweer denkt dat alle personen die in het pand aanwezig waren er nu uit zijn. Later zaterdagavond gaan de hulpverleners voor alle zekerheid nogmaals in het puin kijken. De verwachting is niet dat er nog slachtoffers worden aangetroffen, aldus de veiligheidsregio.

Burgemeester Bert Bouwmeester laat weten dat hij in gedachten bij het jongetje en zijn familie is. Hij spreekt zijn complimenten uit aan “alle hulpverleners voor hun geweldige inzet. Het zijn helden”. Hij was bezorgd dat de kleuter onderkoeld zou geraken.

Agenten maken selfies

Toch is er ook kritiek. Twee agenten maakten immers selfies voor de ingestorte grillroom. Televisieprogramma Hart van Nederland heeft beelden van het voorval en meldt dat de selfies werden gemaakt terwijl de hulpdiensten nog bezig waren het vijfjarige jongetje onder het puin vandaan te halen. “Onacceptabel en niet zoals de politie hoort te handelen. De bewuste collega’s zullen hier zeker op worden aangesproken”, laat de politie Drenthe weten op Twitter.

Rond 15 uur stortte een grillroom in door een explosie. De vader van het jongetje, de eigenaar van het pand, is vrij snel uit het pand gehaald en naar het ziekenhuis gebracht.  

Instabiel

De straat was afgezet met linten. De brandweer hield toeschouwers op afstand. “Het pand is instabiel en de brandweer kan het pand niet in”, meldde burgemeester Bert Bouwmeester eerder. Die was toevallig in de buurt toen de ontploffing zich voordeed waardoor hij snel kon praten met de hulpverleners. 

Volgens de burgervader was er sprake van een gasexplosie. “Omwonenden die ik sprak hoorden een enorme knal. Het pand is helemaal weg, alleen het dak is er nog.” Ook heeft Bouwmeester gesproken met familie van de slachtoffers.

De explosie vond rond 15 uur plaats. 
Het pand van Grillroom Ali Baba is gevestigd aan de Sallandsestraat. Op beelden is te zien dat alleen het dak van het pand nog enigszins heel is gebleven. Ook sommige geparkeerde auto’s raakten bedolven onder het puin. Het pand links van de grillroom is beschadigd, zegt brandweerwoordvoerder Paul van Dijken. De andere panden lijken er goed van af te zijn gekomen.

6
ANP/Herman van Oost
6 Een persoon ligt nog onder het puin en is aanspreekbaar.
ANP Een persoon ligt nog onder het puin en is aanspreekbaar.

Heftig geschreeuw

“Het was alsof er een vliegtuig neerstortte”, vertelt Meike Meppelink, die een paar huizen verderop woont, tegen Dagblad van het Noorden. Ze was thuis toen ze de explosie hoorde. “Zoiets vergeet je nooit weer. Ik hoorde heftig geschreeuw. Heel wanhopig klonk het.”

De hulpdiensten waren er snel, vertelt ze. “Gelukkig. Ik heb gekeken of ik nog kon helpen. Ik leef met die mensen mee. Ik hoop zo dat alles goed komt.”

Verder onderzoek

De politie gaat maandag verder met het onderzoek naar de oorzaak van de explosie in de grillroom. Veel mensen in de stad hebben de explosie gehoord, stelt de gemeente. Ze adviseert mensen die daar nog last van hebben erover te praten met naasten of contact te zoeken met een hulpverlener.

Volgens RTV Drenthe mogen de buren van de ingestorte grillroom nog niet naar huis. Alle naastgelegen woningen zijn onderzocht maar er is nog geen gas, water en licht.

6 Door een explosie in Coevorden is een deel van een pand ingestort. De explosie vond volgens de veiligheidsregio plaats in een grillroom aan de Sallandsestraat.
ANP Door een explosie in Coevorden is een deel van een pand ingestort. De explosie vond volgens de veiligheidsregio plaats in een grillroom aan de Sallandsestraat.
6 De grillroom is gevestigd aan de Sallandsestraat in Coevorden.
Google Streetview De grillroom is gevestigd aan de Sallandsestraat in Coevorden.
6 Hulpdiensten bij de grillroom aan de Sallandsestraat die instortte na een explosie.
ANP Hulpdiensten bij de grillroom aan de Sallandsestraat die instortte na een explosie.

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Rik Provost

    wat velen onder jullie niet weten is dat politie niets mag doen, in dergelijke zaken. Het is ten strengste verboden om dergelijke panden te betreden, zolang de brandweer en civiele bescherming het pand onderzoeken. Politie staat daar enkel om nieuwsgierigen (in feite ramptoeristen die ook duchtig foto's nemen....) op afstand te houden. Ik keur het niet goed dat ze selfies nemen, maar er zijn ergere dingen. Hopelijk komt het goed met het kindje, veeeeeeel belangrijker

  • Joeri Goethuys

    Tja, een maatschappij aan de rand van de afgrond, geen normen en waarden meer, alles moet cool zijn en direct gedeeld worden voor likes om hun ego te strelen..."Vooruitgang" is niet altijd vooruitgang...

Lees meer