Bangui.
EPA Bangui.

"Ongeziene geweldpleging tegenover kinderen in CAR"

Kinderen worden steeds vaker het doelwit van het sektarisch geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De voorbije maanden zijn daardoor minstens 133 kinderen verminkt of gedood, zo zegt Unicef. Het VN-kinderfonds klaagt aan dat er in het Afrikaanse land een klimaat van straffeloosheid heerst ten opzichte van wreedheden en geweld tegen kinderen.

De voorbije twee maanden escaleerden de gewelddadigheden tussen islamistische Seleka-rebellen en de christelijke groepen Anti-Balaka in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

En volgens het VN-Kinderfonds gaat het land tijdens dat conflict ook gebukt onder ongeziene geweldpleging tegenover kinderen. "Zeker 133 kinderen lieten daarbij het leven of raakten verminkt, sommigen onder hen op bijzonder wrede wijze", luidt het.

Onthoofd en verminkt
Unicef zegt weet te hebben van verschillende gevallen waarbij kinderen intentioneel onthoofd en verminkt werden. "Kinderen worden steeds vaker het doelwit door hun godsdienst of de gemeenschap waartoe ze behoren", aldus Manuel Fontaine, regionaal directeur voor Unicef in West- en Centraal-Afrika. In Boali, ten noordwesten van de hoofdstad Bangui, zijn een op de vier slachtoffers kinderen, zo luidt het. Sinds begin december 2013 stierven daar al 22 kinderen en raakten er 42 gewond.

Hoewel alle groepen zich schuldig maken aan geweldplegingen, is de moslimbevolking volgens Unicef de meest geviseerde groep.

Verzoening
De organisatie roept de overheid, de gemeenschap en de religieuze leiders op om dit escalerende geweld aan banden te leggen en samen te werken aan verzoening en heropbouw. "Een land waar volwassenen ongestraft misdrijven plegen tegen kinderen, is een land zonder toekomst", voegt Fontaine daaraan toe. "Deze straffeloosheid moet stoppen."

Lees meer