Mitch McConnell, de Republikeinse meerderheidsleider in de Amerikaanse senaat.
AP Mitch McConnell, de Republikeinse meerderheidsleider in de Amerikaanse senaat.

"Ook Senaat zal tegen noodtoestand van Trump stemmen”

Volgens de Republikeinse fractieleider in de Amerikaanse Senaat Mitch McConnell zal het hogerhuis naar alle waarschijnlijkheid ook tegen de nationale noodtoestand stemmen die president Donald Trump heeft afgekondigd. Dat heeft hij maandag te kennen gegeven.

Op 26 februari stemde het Huis van Afgevaardigden in de VS, dat onder controle staat van de Democraten, al met een comfortabele meerderheid tegen de noodtoestand. Nu is het dus de beurt aan de Senaat, waar de Republikeinen met 53 van de 100 zetels over de meerderheid beschikken, om zich uit te spreken. Toch zijn er al langer indicaties dat ook hier tegen zou worden gestemd. Z

o lieten vier Republikeinse senatoren weten dat ze zich aan de zijde van de Democraten zouden scharen. Anderen uitten hun bezorgdheid over de uitzonderlijke procedure die, in hun ogen, de bevoegdheden van de uitvoerende macht overschrijdt. Zo zei de Republikeinse senator Rand Paul: “We willen wellicht meer geld voor grensbeveiliging, maar het Congres heeft dat nu eenmaal niet geautoriseerd. Als we aan die machten gaan tornen, wordt het gevaarlijk.” En hij tweette: “De enige manier om een eerlijke ambtsdrager te zijn, is om voor dezelfde principes op te komen, ongeacht wie er aan de macht is.”

Een datum voor de stemming is nog niet bekend.

Trump kondigde eerder al aan dat hij zijn veto zal gebruiken als de Senaat de resolutie goedkeurt. Om dat veto op te heffen, is er in de Senaat een tweederdemeerderheid nodig. De kans dat die behaald wordt is klein.

Met het uitroepen van de nationale noodtoestand wil Trump het Congres omzeilen om zijn grensmuur met Mexico te financieren, die moet verhinderen dat mensen zonder papieren de grens oversteken. Maar de demarche van de president kan rekenen op heel wat tegenstand, ook in eigen rangen. 

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Karel Tichmann

    "Ook Senaat zal tegen noodtoestand van Trump stemmen”? Ze stemming niet tegen deze noodtoestand, maar tegen het toename van macht die alle Presidenten na Trump opvolgen.

  • Gerry Cle

    Alle democratische instellingen worden buiten spel gezet door één gekke president. Vanaf nu is de USA officieel een dictatuur. Straks kan Trump opscheppen dat hij de verkiezingen gewonnen heeft met 99,9% van de stemmen. Zoals alle dictators.

Lees meer