De partij van premier Viktor Orban beschikt in het Hongaarse parlement over een tweederdemeerderheid.
AP De partij van premier Viktor Orban beschikt in het Hongaarse parlement over een tweederdemeerderheid.

“Orban grijpt coronavirus aan om noodtoestand zonder einddatum uit te roepen en zo parlement buitenspel te zetten”

Het Hongaarse parlement buigt zich deze week over een wetsontwerp dat de noodtoestand die in het kader van de coronacrisis uitgeroepen werd voor onbepaalde tijd verlengt. Volgens critici zou de wet de regering van premier Viktor Orban de mogelijkheid bieden het parlement definitief buitenspel te zetten. Bovendien riskeert iedereen die ervan beschuldigd wordt vals nieuws te verspreiden tot een gevangenisstraf veroordeeld te worden.

Het wetsontwerp werd vrijdagavond op de website van het parlement geplaatst. Indien goedgekeurd, zou de regering-Orban dankzij de wet de noodtoestand die op 11 maart afgekondigd werd voor onbepaalde tijd kunnen verlengen. Aan de hand van bijzondere decreten zouden bepaalde wettelijke bepalingen opgeschort en andere ingesteld kunnen worden, met de bedoeling de stabiliteit van het land te garanderen. Dat alles zonder inspraak van het parlement, dat zelfs naar huis kan worden gestuurd.

Volgens het Hongaarse Helsinki-comité, een ngo, komt de voorgestelde wet neer op "carte blanche zonder einddatum". "Het kan niet dat een regering een onbeperkt mandaat krijgt. En toch is het precies dat wat deze wet doet", zegt covoorzitter Marta Pardavi in de Britse krant The Guardian.

“Bevooroordeelde kritiek”

De woordvoerder van Viktor Orban zegt dat met het ontbreken van een einddatum voor de noodtoestand ingespeeld wordt op de mogelijkheid dat door de coronacrisis het parlement op een bepaald moment niet meer kan bijeenkomen. Dat de wet bovendien een aanval is op de persvrijheid noemt hij “bevooroordeelde en onverantwoorde kritiek".

Als de wet groen licht krijgt, kan namelijk iedereen die "vals nieuws" over het coronavirus verspreidt in de cel vliegen. Vooral onafhankelijke media zijn ongerust, want onder Orban worden journalisten er wel vaker van beschuldigd foutieve informatie de wereld in te sturen.

15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • DIRK VAN DESSEL

    Orban is geniaal !

  • Werner Rammelaere

    En wat is het verschil tussen volmachten zonder einddatum en volmachten voor 6 maand die pro-forma zonder debat of stemming kunnen verlengd worden? Het woordje "pro-forma".

Lees meer