“Racistische” professor bezwijkt onder druk en stapt op na beroemde Netflix-serie

Elizabeth Lederer, een voormalige officier van justitie die professor was aan de prestigieuze Columbia Law School, is opgestapt. Een grote groep zwarte studenten van de Amerikaanse universiteit eiste per direct het ontslag van de vrouw, die wereldwijd in opspraak is geraakt naar aanleiding van de nieuwe Netflix-serie When They See Us, die toont hoe Lederer als officier van justitie in de jaren negentig vijf zwarte tienerjongens valselijk beschuldigde van de verkrachting van een blanke vrouw. 

De studenten die om Lederers ontslag vroegen, hebben zich verenigd in The Black Law Students Association, een commissie van Columbia University. In een brief aan het schoolbestuur valt te lezen dat de studenten hun professor niet langer vertrouwden. “De levens van deze vijf jongens zijn voor altijd veranderd als gevolg van haar beslissingen. Zij en haar collega’s werden tijdens het onderzoek gedreven door hatelijke en racistische motieven.”

In de loop der jaren zijn er al diverse pogingen gedaan om Lederer te laten ontslaan. Een petitie in 2013 leverde duizenden handtekeningen op. “Maar in plaats van actie te ondernemen haalde de school simpelweg de verkrachtingszaak weg uit het online profiel van Lederer. Nu, met deze nieuwe serie op Netflix, laat de passieve houding van de school een discrepantie zien tussen de waarden die Columbia University nastreeft en de acties die de Law School dient te nemen", klinkt het.

Racisme aanpakken

Maar enkel ontslag van Lederer is voor de studenten niet genoeg. “De school moet meer doen, omdat het wegsturen van één professor de levens van zwarte en latino rechtenstudenten niet per se beter maakt, noch draagt het bij aan de opleiding die gekleurde studenten hier volgen. Als Columbia Law School wil laten zien dat ze geven om zwarte en bruine rechtenstudenten, dan moeten ze het racisme aanpakken dat inherent is aan hoe de wet wordt onderwezen.”

De jongerencommissie eist bovendien dat de school uitlegt welke acties zijn genomen om Lederer verantwoordelijk te houden voor haar twijfelachtige rol in de verkrachtingszaak. De professor houdt zelf de kaken stijf op elkaar over de kwestie. Haar toenmalige leidinggevende, Linda Fairstein (72), heeft deze week wel hard uitgehaald naar de makers van de Netflix-serie. Volgens haar is de serie gebaseerd op leugens en is ze zeer ongeloofwaardig geportretteerd. “Niets van dit is waar.”

Golf van verontwaardiging

De vijf tienerjongens, die na twaalf jaar alsnog werden vrijgesproken na een onomstotelijke DNA-match, zijn volgens Fairstein helemaal niet zo onschuldig als het lijkt. Ze zouden op de avond van de verkrachting meerdere mensen in Central Park hebben aangevallen en beroofd. Saillant, want de jongens zijn daar toentertijd nooit officieel van beschuldigd, laat staan voor vervolgd.

De Netflix-serie ‘When They See Us’ heeft de afgelopen weken wereldwijd tot een golf van verontwaardiging geleid. Dat heeft Fairstein gemerkt: haar uitgever heeft haar als auteur laten vallen en ze voelde zich genoodzaakt om door de aanhoudende kritieken op te stappen bij verschillende organisaties. Een petitie met als doel al haar boeken te boycotten, is al tienduizenden keren ondertekend.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Eida Lam

    Als ze racisme willen aanpakken dan moeten ze zich misschien eens verdiepen in de FBI statistieken en die tonen aan dat zwart op blank geweld de spuigaten uitloopt en dat blank op zwart geweld amper voorkomt. Je moet mij niet geloven hoor, de FBI zegt dat zelf, zwart op wit, op hun eigen website.

  • Ronny Vansteelandt

    Voor mijn part mogen ze elke rover die niet vervolgd word vals beschuldigen. Zo krijgen ze alsnog een straf.

Lees meer