4
AFP

“Racistische vis”: sokkel van beeld Kleine Zeemeermin in Kopenhagen beklad

De sokkel van het iconische beeld van de Kleine Zeemeermin in Kopenhagen is door onbekenden beklad met de tekst "racistische vis". De politie is nog op zoek naar de daders.

Het 107 jaar oude beeld, een ode aan het sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen, trekt jaarlijks meer dan een miljoen toeristen. Het kunstwerk, dat het hoofdpersonage van het sprookje in brons op een rots uitbeeldt, is vaker het doelwit geweest van vandalen. In 2017 werd de Kleine Zeemeermin nog beklad met rode verf. Tweemaal eerder werd het beeld onthoofd. Destijds was het beeld doelwit van activisten die tegen de walvisvaart protesteerden en van pro-democratieactivisten. 

4
EPA

Sinds de Black Lives Matter-beweging recent wereldwijd aan steun won, zijn standbeelden van historische figuren die een negatieve rol speelden in rassenonderdrukking regelmatig het doelwit van acties. "Maar in dit geval is het lastig om iets te vinden. Ik zie niet meteen wat er racistisch zou kunnen zijn aan het sprookje", zegt Ane Grum-Schwensen als onderzoekster aan het H.C. Andersen Center van de universiteit van Zuid-Denemarken.

4
EPA

Wel was er vorig jaar discussie omtrent de casting van de rol van de kleine zeemeermin in een Disney-film. Disney kreeg toen kritiek omdat het de zwarte Amerikaanse actrice Halle Bailey had gekozen voor de rol van Ariël in de speelfilmversie van de bekende animatiefilm uit 1989. Een deel van de fans vond dat de makers zo dicht mogelijk bij het origineel hadden moeten blijven: een onderwaterprinses met rood haar, een witte huid en blauwe ogen.

4 Halle Bailey.
Photo News Halle Bailey.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Michel de Coorebyter

    Terwijl China zich niet alleen verder als dictatuur ontpopt met de nieuwe wet in Hong Kong, maar ook de de VN in een totaal anti democratische richting kan stuwen, dat bovendien ook haaks staat op de basiswaarden zelf van de VN, houden sommigen bij ons zich bezig met pietluttigheden, wellicht omdat ze wat aandacht nodig hebben. Velen onder ons kennen de prijs van de vrijheid echt niet en schieten zichzelf in de voet! Ik wordt echt bang voor onze toekomst.

  • José verdonck

    Blijkbaar weten ze niet meer tegen wat ze moeten protesteren. Als ze maar schade kunnen aanbrengen.

Lees meer