REUTERS

"Rebellen maken 33 mensen van kant in oosten van Congo"

In het oosten van Congo zijn deze week 33 mensen afgeslacht, zo heeft een mensenrechtengroep gezegd. De meeste van de slachtoffers waren gijzelaars van Rwandese rebellen.

De moordpartijen werden gisterendoor de Democratische Strijdkrachten voor de Bevrijding van Rwanda (FDLR) uitgevoerd, zei Kavotha Omar, coördinator van de organisatie Cepadho (Centre d'Etude pour la promotion de la Paix, la Démocratie et les Droits de l'Homme).

"Onze organisatie spoort de Congolese regering aan onderzoek te doen naar deze moordpartijen op burgers, zodat de daders van FDLR verantwoordelijk gesteld kunnen worden", zei Omar.

De executies in Buleusa, Mirungi en Walikale, in de provincie Noord-Kivu, werden blijkbaar uitgevoerd omdat de families van de gijzelaars geen losgeld konden betalen.

De aanvallen van FDLR (Forces démocratiques de libération du Rwanda) op burgers zouden toegenomen zijn sinds het leger in januari een offensief lanceerde tegen de groep. FDLR, Hutu-rebellen uit het naburige Rwanda, verzetten zich tegen de invloed van de Tutsi's in het oosten van Congo, waar nog steeds tientallen gewapende groepen actief zijn.

Lees meer