Archiefbeeld.
AFP Archiefbeeld.

“Rusland bombardeerde in mei vier Syrische ziekenhuizen in 12 uur tijd”

Russische militaire vliegtuigen hebben op 5 mei in rebellenzones in Syrië in twaalf uur tijd vier ziekenhuizen gebombardeerd. Dat schrijft de ‘New York Times’. Het opzettelijk aanvallen van ziekenhuizen wordt door het internationaal recht beschouwd als een oorlogsmisdaad. 

Het Russische leger ontkent echter achter die bombardementen te zitten. “Het spijt ons vast te stellen dat een ernstige krant slachtoffer wordt van de manipulaties van terroristen en de Britse inlichtingendiensten”, schrijft de woordvoerder van het ministerie van Defensie in een persbericht. “De zogezegde ‘bewijzen’ van de Times zijn zelfs het papier waarop ze afgedrukt zijn niet waard.”

De ‘New York Times’ baseert zich op Russische radio-opnames, gegevens die verzameld zijn door waarnemers van het luchtverkeer en getuigenissen. De aanvallen zouden deel uitmaken van een grote aanval die geleid werd door het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

Volgens het onderzoek van de krant was een van de doelwitten het chirurgisch ziekenhuis Nabad al Hayat in de provincie Idlib. Sinds 2013 werd dit medisch centrum al drie keer aangevallen, met als gevolg dat de hele infrastructuur verhuisd werd naar een ondergronds complex.

Verder werden ook de ziekenhuizen Kafr Nabl en Kafr Zita en het kinderziekenhuis Al Amal aangevallen. De vier ziekenhuizen hadden hun coördinaten doorgegeven aan de Verenigde Naties, zodat ze op de lijst konden komen van plaatsen die bespaard blijven van luchtaanvallen.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • eric maier

    Wanneer ga nze eens beginnen vertellen over d beelden va ndie ziekenhuizen, waar rebellengroepringen zelf filmden en opschepten met hun opstelling van artillerie op het gelijkvloers, de geimproviseerde labo's voor chemiewapens en andere munitie te maken, en de zelf opgezette filmpjes van " slachtoffers en dode kinderen" die paar maanden later plots in nieuwe filpjes opnieuw "gewond" waren. Dat zwijgt men dood.

  • Marcela Tehani

    Zoveel satellieten rond de aarde, waarom houden ze die conflictgebieden niet permanent in de gaten? Dan kan toch gemakkelijk bewezen worden van wie die bombardementen komen.

Lees meer